Scammers hebben nog altijd Surinamers beet op WhatsApp 

Nog altijd hebben oplichters mensen beet via social media, in het bijzonder WhatsApp. In de afgelopen dagen werd er in Suriname een zogenaamd bericht van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, rondgestuurd. Veel mensen dachten dat het echt was. Het kwam zover, dat Unicef een waarschuwing moest lanceren. Scammers kunnen op verschillende manieren via WhatsApp proberen mensen te misleiden en op te lichten. Enkele methoden die zij gebruiken zullen worden belicht.

Identiteitsdiefstal

Scammers en oplichters doen vaak aan identiteitsdiefstal. Zij kunnen de profielfoto en de naam van iemand anders kopiëren – van bijvoorbeeld Facebook – om zich voor te doen als een bekende of familielid. Ze kunnen dan vragen om geld over te maken of persoonlijke informatie te verstrekken.

Nep aanbiedingen en prijzen worden ook vaak gebruikt. Scammers kunnen valse aanbiedingen, kortingen of prijzen sturen via WhatsApp-berichten. Ze beweren bijvoorbeeld dat je een prijs hebt gewonnen en vragen om persoonlijke gegevens of een vergoeding om de prijs te claimen.

Valse investeringsmogelijkheden is ook een bekende manier die oplichters gebruiken. Ze kunnen berichten sturen over lucratieve investeringskansen met hoge rendementen. Ze proberen je te verleiden geld over te maken naar een onbekende rekening.

Jezelf beschermen

Wees ten alle tijden voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie via WhatsApp. Controleer de identiteit van de afzender voordat je geld overmaakt of persoonlijke gegevens verstrekt. Open vooral geen verdachte links of bijlagen van onbekende afzenders. Verifieer ongebruikelijke verzoeken om geld of hulp door persoonlijk contact op te nemen met de persoon in kwestie via een ander kanaal. Gebruik de privacy-instellingen van WhatsApp om wie jouw profiel informatie kan zien. Onthoud ook dat oplichters voortdur

error: Kopiëren mag niet!