Jogi klaagt opnieuw over NOFA

Het Assembleelid Mahinder Jogi heeft dinsdag tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee opnieuw geklaagd over het Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness (NOFA). Boeren klagen steen en been dat ze geen leningen kunnen krijgen. Voor een eenvoudige kleine lening voor de reparatie van een tractor, duurt het volgens de parlementariër veel te lang. Hij vraagt ernstige aandacht van de regering hiervoor en vindt dat de werking van NOFA opnieuw bekeken zou moeten moet worden. “NOFA werkt niet”, aldus Jogi.

Jogi heeft eerder meerdere malen blijk gegeven niet tevreden te zijn met de beheerder van het fonds, met name Trustbank Amanah. Tijdens de behandeling van de wet NOFA in het parlement vorig jaar had hij de hoop uitgesproken, dat het beheer van het fonds toegewezen wordt aan een bank die dichtbij de boeren in het veld staat. Zijn voorkeur ging uit naar de VCB-bank. De regering c.q het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft echter anders besloten.

Bij de oprichting vorig jaar heeft de regering een bedrag van SRD 100 miljoen in het NOFA gestopt. Dit bedrag is ondertussen nagenoeg geheel uitgezet aan kredieten ten behoeve van de agrarische sector over het hele land. 

Recentelijk heeft de regering besloten nog eens SRD 100 miljoen in het fonds te stoppen. Minister Parmanand Sewdien LVV zegt, dat dit bedrag grotendeels gekanaliseerd zal worden naar kleine rijstboeren in het district Nickerie. Kleine rijstboeren met minder dan 30 hectare zitten structureel verlegen om goedkope kredieten om te kunnen inzaaien.

Door gebrek aan goedkope leningen is in de afgelopen jaren steeds minder padie ingezaaid. Het ministerie van LVV heeft als belangrijkste beleidsstreven verhoging van de rijstproductie.

SS  

error: Kopiëren mag niet!