Suriname krijgt vanaf eerste kwartaal 2024 bankbiljetten van SRD 200 en SRD 500

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft officieel het in roulatie brengen van bankbiljetten van SRD 200 en SRD 500 aangekondigd. Deze biljetten zullen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 worden ingevoerd. Een en ander werd donderdag door de leiding van de CBvS  tijdens een persconferentie aangekondigd. Aangegeven wordt dat er geen sprake is van het uit de roulatie halen van lagere coupures. Ook is devaluatie niet aan de orde.

Factoren die noodzakelijk zijn geweest om tot de hogere coupures over te gaan zijn de macro-economische ontwikkelingen, inflatie, geldontwaarding, de grotere vraag naar chartaal geld, de beperkte bediening via ATM’s en de enorme arbeidsintensiteit bij verwerking van biljetten.

Volgens de CBvS-leiding is het onjuist dat de hogere coupures worden ingevoerd om biljetten met een lagere waarde uit de roulatie te halen. “Er is geen enkel voornemen daartoe en ook geen enkele geldzuiveringsactie hiermee bedoeld.”

Van devaluatie is volgens de governor technisch geen sprake. Ook is totaal niet aan de orde dat hiermee de geldhoeveelheid toeneemt zonder dekking, aldus de CBvS.

error: Kopiëren mag niet!