Twintig mooie jaren in de fotografie voor Raúl Neijhorst 

De in Nederland gevestigde Surinaamse fotograaf Raúl Neijhorst (42) viert zijn 20-jarig jubileum als fotograaf. Een trotse mijlpaal die gevierd mag worden.

“In 2003 deed ik mijn allereerste fotoshoot”, vertelt de fotograaf in gesprek met Dagblad Suriname. “Ik had toen mijn eerste digitale camera aangeschaft en begon te experimenteren, echt informatie opslurpen en meteen in praktijk brengen, super leuk!” Hij begon zijn droom te koesteren. Hij was verhuisd van zijn tante naar een lege studentenkamer in Delft waar hij aan de TU Natuurkunde studeerde. Hierdoor kon hij veel oefenen. De eerste fotoshoot deed hij van Naomi. Een jongedame die hij in Suriname had leren kennen. Maar ook veel andere vriendinnen die hem hebben bijgestaan in zijn carrière. 20 jaar later heeft deze bekende fotograaf een indrukwekkend cv mogen opbouwen.

Naast het winnen van diverse prijzen, awards en onderscheidingen in binnen- en buitenland, heeft hij ook een scala aan mensen mogen vastleggen. Zelfs celebrities en BN’ers werden klanten van hem. Zo heeft hij onder andere Roué Verveer, Brainpower, Jetty Mathurin, Jörgen Raymann, Ranomi Kromowidjojo, DJ Chuckie, Ronald Snijders en Ellie Lust aan zijn klantenbestand mogen toevoegen.

Op de diverse social media kanalen is hij geen onbekende. Meer dan 150.000 volgers bij elkaar op Facebook (85K), YouTube (63K) en Instagram (14K). “Ik ben enorm dankbaar dat zoveel mensen mijn werk waarderen. Zonder al deze mensen zou ik nergens zijn!”

De fotograaf vertelt: “Eigenlijk ben ik echt een mensenfotograaf. En dat niet alleen in de studio, maar ook op bedrijfsevenementen weet je me te vinden, een wedding, nikah, mundan sanskaar of driedaagse Hindostaanse bruiloft!

Een van de hoogtepunten uit zijn carrière is het tweetal fotoboeken Suriname Beken(d)t. Twee boeken met elk onthullende verhalen en portretten van 75 Surinaamse sterren. “150 sterren die hun inbere tori’s met mij deelden”, zei hij spottend. Hij had nooit gedacht zo lang fotograaf te blijven. Een van zijn fotografische kindjes: Suriname Beken(d)t deel 2. “Een boek dat ik met veel liefde en passie heb gemaakt en waarmee ik een inspiratie wil nalaten voor een ieder en in het bijzonder de Surinaamse jeugd.”

“Maar, laten we nu eerst mijn mijlpaal en jubileum vieren en mooie foto’s maken!” besluit de fotograaf. Het boek Suriname Beken(d)t deel 2 met een waarde van 40 euro wordt door de fotograaf verstrekt aan al zijn toekomstige klanten, zolang de voorraad strekt. Je kan meer over en van Raul te weten komen via zijn website www.raulneijhorst.nl of diverse socials: @raulneijhorst 

(Rahana N.)

error: Kopiëren mag niet!