Unieke afsluiting van het schooljaar 2022-2023

Vijftig leerlingen van de 2de en de 3de klas op de Christiaan Themen School en leerkrachten hebben het schooljaar 2022-2023 anders dan gebruikelijk afgesloten.

In voorgaande jaren, totdat de crisis toesloeg, werden er uitstapjes gemaakt, stadswandelingen ondernomen, de dierentuin een zwembad bezocht of een etentje gehouden.

Crisis

De meeste ouders kunnen het tegenwoordig niet opbrengen om nog meer geld te investeren in het onderwijs van hun kinderen. Een schooluitstapje zat er dus niet in. De kosten voor transport naar plaatsen van bestemming lopen in de duizenden SRD’s. Versnaperingen, eten en drinken zijn niet te betalen.

Traditie

Maar, er zou en moest een gepaste schooljaarafsluiting plaatsvinden. De traditie mocht niet verwaarloosd worden. Leerkrachten en ouders kwamen op het idee om een bioscoopvoorstelling te houden. Dat kon voor betrekkelijk weinig geld. De handen werden in elkaar geslagen. Met een bijdragen van 5 SRD per leerling werd de filmvoorstelling gehouden.

Een hele belevenis

De schooldriehoekverhouding bestaande uit leerkrachten, leerlingen en ouders kwam tot uitdrukking. Het was een hele belevenis. Een klas werd ingericht als bioscoopzaal. Het creatief samenwerken bracht de deelnemers dichter tot elkaar. De beamer en het beelddoek werden ter beschikking gesteld door een bevriend bedrijf.

Wel overwogen

De keus om de filmvoorstelling te houden werd goed overwogen. Bioscopen in Suriname zijn zo goed als helemaal verdwenen. Een filmpje pakken kost tegenwoordig minstens 100 SRD. En dan hebben wij het nog niet gehad over snacks en drank. Niet te vergeten transportkosten.

Impact

De bioscopen in Suriname zijn stuk voor stuk aan het verdwijnen. Naar de bioscoop gaan is een sensatie die veel kinderen niet kennen. Een film in de bioscoop bekijken is een andere ervaring dan die op televisie zien. Het is spectaculairder. Het grote scherm, het beeld en het geluid in de bioscoopzaal heeft een grotere impact dan de beeldbuis op de kijker.

Recreatie

Naar de bioscoop gaan is bovendien recreatie, een uitstapje waarbij niet zelden snacks en versnaperingen komen kijken. Het filmprogramma werd ingeleid met een videootje met momentopnamen uit het voorbije schooljaar. De hoofdfilm beeldde zelfvertrouwen, respect, discipline, geloof en doorzettingsvermogen uit.

ICT

De bioscoopwereld gaat met de opkomst van hypermoderne filmtechnologieën een andere richting op. Steeds vaker is een bezoekje aan de bioscoop niet meer nodig om de nieuwste films te zien. Televisie en ICT dragen ertoe bij dat het bioscoopwezen onder druk is komen te staan.

Aanpassing 

De bezoekcijfers lopen wereldwijd terug. Bioscoopketens passen zich aan en verzorgen in toenemende mate streamingsdiensten In Suriname zijn bovendien bioscopen stuk voor stuk aan het verdwijnen. 

HD

error: Kopiëren mag niet!