Advocaten krijgen van moord verdachte winkelier vrij

De winkelier Wei L. die verweten wordt samen met twee anderen de persoon van Browne, Levi, te hebben mishandeld waardoor die is overleden, werd maandag op verzoek van zijn advocaten Irvin Kanhai en Chandra Algoe door Kantonrechter Duncan Nanhoe in vrijheid gesteld.

Uit het onderzoek is gebleken dat het latere slachtoffer Browne op 22 september 2023 kaas had gestolen uit de winkel van Wei. Wei betrapte hem hierop en kon hem samen met 2 werknemers aanhouden. Hierbij hebben zij de winkeldief met tie-wrap gekneveld. Browne kon zich losrukken en heeft hierbij een glazendeur van de winkel vernield. Hij liep hierbij ook letsels op.

Wei bracht de winkeldief achter in de winkel en heeft toen onder diens kleren zijn pakken kaas kunnen terugvinden. Hierna mocht Browne vertrekken, echter bleef hij voor de winkel hangen. Browne werd in de ochtenduren dood op straat aangetroffen.

Een voorbijganger vertelde de politie dat 3 creoolse mannen het slachtoffer sloegen met een metalen pijp. Ook een Cubaanse arbeider zei dat Wei het slachtoffer achterin de winkel met een delfschop had geslagen.

Door de verdediging werden twee getuigen gepresenteerd, waarvan de ene een security guard is van de winkel aan de overzijde. Hij kon aangeven dat 3 andere mannen het slachtoffer, dat op de grond lag, aan het ondervragen waren. Daarvan was één een militair. Volgens de security guard was de militair gewapend met een metalen pijp. Ook de militair werd ter terechtzitting gehoord. Na erom heen gedraaid te hebben, werd hij geconfronteerd met de security guard en bevestigde dat hij gewapend was een eind hout. De security guard heeft de militair ook een slagbeweging naar het hoofd van Browne zien maken.

Door advocaat Kanhai werd ook een audio overgelegd waarin de moeder van Wei in gesprek is met de militair en de militair openlijk bekende dat hij Browne geslagen heeft, omdat die hem voor een bromfiets moest betalen.

Deze twijfels en het feit dat duidelijk anderen met de dood van Browne te maken hebben, waren redenen voor de advocaten om de rechter te vragen de voorlopige hechtenis op te heffen. Het slachtoffer is overleden aan inklemming van de kleine hersenen en dan zou hij niet uit de winkel kunnen lopen en daarna nog voor de winkel kunnen staan, betoogde Kanhai. Er was dus niets ernstigs met Browne aan de hand toen hij uit de winkel ging. Wat daarna met hem op straat is gebeurd, kan moeilijk aan Wei verweten worden.

De Kantonrechter besliste dat de Cubaanse arbeider uitdrukkelijk heeft aangegeven dat Wei de winkeldief op de buik en de benen heeft geslagen. Deze letsels  kunnen geen inklemming van de kleine hersenen veroorzaken, stelde de rechter en stelde Wei in vrijheid. 

Op de zitting van 5 oktober 2023 zal het Openbaar Ministerie het requisitoir voeren.

error: Kopiëren mag niet!