VP en JusPol-minister aanwezig bij beëdiging procureur-generaal

Vicepresident Ronnie Brunswijk, Assembleevoorzitter Marinus Bee en minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (JusPol) zijn gisteren, maandag 14 augustus, getuige geweest van de beëdiging van Garcia Ramcharan-Paragsingh als procureur-generaal (pg) bij het Hof van Justitie door president Chan Santokhi. 

De ABOP, waarvan de vicepresident voorzitter is, had zich ferm uitgesproken tegen de benoeming van de pg. Brunswijk zelf gaf aan, dat hij de destijds waarnemend-pg eerder zag gaan dan blijven. Zijn woordvoerder gaf verder aan, dat de JusPol-minister vanuit de leiding van de ABOP opdracht zou krijgen om niet mee te werken aan de benoeming van de procureur-generaal. 

Ook is er veel te doen geweest rond het proces van benoeming. Er is een discussie losgebarsten over besluitvormingen binnen de regering en door wie dergelijke besluiten getekend moeten worden. Ook de Staatsraad was onderdeel van de controverse

Rechtsstaat

In het presidentieel paleis waren maandag diverse functionarissen aanwezig voor de beëdiging van Ramcharan-Paragsingh  Zij nam al geruime tijd de positie waar. Voorts werd Eric Rudge beëdigd als lid van het Hof en  juriste Cynthia Klein-Jules als plaatsvervangend lid. De installatie van hen door het Hof vindt later deze maand tijdens een buitengewone openbare zitting plaats. 

President Santokhi gaf in zijn toespraak aan, dat er de afgelopen dagen veel te doen is geweest over de benoeming van de pg. “Maar ik ben als president zeer zorgvuldig en overeenkomstig de wettelijke bepalingen te werk gegaan. Decennialang is de rechterlijke macht de pijler in onze republiek gebleken, die vertrouwenwekkend is blijven functioneren. Hierdoor is bijgedragen aan het in stand houden van de principes van de rechtsstaat”, sprak de president.

Klaar staan 

Santokhi vervolgde door aan te geven dat hij als president, samen met zijn ministers, steeds klaar zal staan om impulsen te geven voor de bescherming van de rechtsstaat. Echter kan dit sterk in twijfel getrokken worden. De regering is op diverse momenten zelf in diepgewortelde onenigheid geweest. Tegenover de pg zei de president, dat zij als hoofd van het vervolgingsapparaat sturing zal moeten gegeven aan een gedegen vervolgingsbeleid, ter beteugeling van alle vormen van criminaliteit, inclusief de grensoverschrijdende criminaliteit. 

error: Kopiëren mag niet!