Bollywood bij de stembus: hoe cinema politiek beïnvloedt in aanloop naar verkiezingen India

“The Kashmir Files”, een film over de hindoe-uittocht uit Kasjmir in de jaren negentig, boekte vorig jaar financieel succes en werd geprezen door de Indiase premier Narendra Modi. Deze film is een van een groeiend aantal films die de kloof tussen hindoes en moslims verkent, in navolging van de gevoelens van Modi’s Bharatiya Janata Party (BJP).

Critici zijn van mening dat het toenemende aantal van dergelijke films in Bollywood bedoeld is om kiezers ten gunste van de BJP te beïnvloeden. Ondanks dat ze een klein deel van Bollywood’s producties vertegenwoordigen, lijken meer dan 20 films in de afgelopen twee jaar het standpunt van de BJP te ondersteunen.

Gautam Ratna, een filmdirecteur, ziet een trend dat films de overheid bevoordelen voor commerciële voordelen, een mening die wordt ondersteund door films als ‘The Kerala Story’. 

Geleerden zoals Dr. Milind Awad beweren dat de cinema wordt gevormd door het heersende politieke verhaal. De BJP verdedigt echter dat politieke films altijd aanwezig zijn geweest. Stimulansen zoals belastingvoordelen lokken filmmakers naar door de overheid geprefereerde verhalen, maar hun succes is niet gegarandeerd. Uiteindelijk speelt Bollywood een cruciale rol bij het reflecteren en vormgeven van maatschappelijke perspectieven wereldwijd.

error: Kopiëren mag niet!