Angst en depressie, veel voorkomend bij vrouwen

In een gesprek met Dagblad Suriname geeft Judith Martins, klinisch psycholoog, aan dat angst en depressie de meest voorkomende mentale gezondheidsaandoeningen blijken te zijn bij vrouwen in Suriname. “We zien ook een grote mate aan vrouwen die zich aanmelden vanwege relatieproblematiek”, aldus Judith. 

Het is wel zo dat vrouwen eerder naar een psycholoog toe stappen, dan mannen. Er zijn enkele factoren die van invloed zijn op vrouwen om deze stap te ondernemen. Allereerst zijn er maatschappelijke verwachtingen van de vrouw. De vrouw neemt meestal een zorgzame postitie binnen de samenleving. Hierdoor wordt vaker verwacht dat zij mentaal sterk staat. Echter hebben vrouwen volgens statistieken meer kans op trauma en slachtofferschap, zoals aanranding en huiselijk geweld. Vrouwen zijn wel eerder geneigd om te piekeren en sociale steun te zoeken, wat de ontwikkeling of uiting van psychische stoornissen zou kunnen beïnvloeden. Kortom, een vrouw zoekt eerder hulp dan een man. 

“De menstruatiecyclus, zwangerschap, postnatale periode en menopauze kunnen bijdragen aan het verloop van stemmingsstoornissen, zoals depressie en angst bij vrouwen. Echter, spelen andere factoren zoals de familie en thuissituatie, medische status, sociale steun, en trauma’s vaker een grotere rol bij het verloop van deze stoornissen”, geeft Judith aan. 

Stress en angst bij vrouwen kunnen op een effectieve manier beheerst worden. Het is van belang een gezonde routine bij te houden met voldoende rust en ontspanning. Ook moet de vrouw op tijd aan de bel trekken als er behoefte is aan bijstand. 

Het is opmerkelijk dat de uiting van depressie tussen mannen en vrouwen verschillen. “Bij vrouwen is er vaker sprake van het herhaaldelijk nadenken over de negatieve gevoelens. Dit kan de klachten op lange termijn verergeren. Waar vrouwen eerder hierover praten met hun sociale kring, zien we vaker dat mannen zich isoleren en hun gedachten uitten in de vorm van prikkelbaarheid, woede en vermijding”, aldus de psycholoog. 

SD

error: Kopiëren mag niet!