Complimenten voor anti-rookbeleid regering zijn gebakken lucht

Onlangs kreeg de regering een compliment voor haar anti-rookbeleid. Laat mij vooropstellen dat ik tegen roken ben, maar de realiteit brengt met zich mee dat dit ook een inkomstenbron is middels belasting. Wat de buitenlandse ambtenaren niet begrijpen, is dat bij iedere verhoging van belasting op sigaretten de staat minder verdient en het roken niet afneemt. Het verschil in de legale handel wordt gedekt door de smokkel van sigaretten, waarvoor de staat geen cent ontvangt.

Bovendien zijn smokkelsigaretten nog gevaarlijker, omdat de herkomst van de productie niet bekend is. Het aantal in beslag genomen smokkelsigaretten door de politie is slechts een druppel op een hete plaat. Bijna iedereen gebruikt illegale sigaretten, wat merkbaar is aan de afname van het aantal containers met legale sigaretten.

Dit soort buitenlandse ambtenaren geniet ook nog eens van een tropische vakantie, terwijl ze feitelijk niets positiefs bijdragen. Ook het verbod op roken in gesloten ruimtes in Suriname is niet succesvol gebleken. Tot op heden is er nog geen enkele boete uitgedeeld.

Het geven van complimenten zonder echte resultaten is slechts gebakken lucht.

V.A.

error: Kopiëren mag niet!