Voorlopige schorsing Issamade Asinga vanwege positieve dopingtest

Op 10 augustus is door de “Athlete Integrity Unit” van World Athletics telefonisch contact gemaakt met de voorzitter van de Surinaamse Atletiek Bond. Tijdens het gesprek is aan de voorzitter meegedeeld. dat op 18 juli 2023 van de atleet Issamade Asinga een out-ofcompetition anti dopingtest in de VS is afgenomen en opgestuurd naar het laboratorium van de Wereld Antidoping Autoriteit in Zwitserland, zo meldt de Surinaamse Atletiek Bond bij monde van haar voorzitter Dennis Mac Donald.

Het resultaat van deze test, die op 8 augustus is opgestuurd naar World Athletics, bleek positief te zijn op een verboden substantie. Op grond hiervan is aan Issamade Asinga per 9 augustus 2023, met onmiddellijke ingang, een voorlopige schorsing opgelegd. 

Tijdens de recente Zuid-Amerikaanse kampioenschappen in São Paulo, Brazilië, heeft Issamade Asinga op 28 juli 2023 bijzondere resultaten neergezet op de 100 meter sprint. Na dit onderdeel werd Asinga meteen onderworpen aan een anti doping test. De resultaten van deze test, die op verzoek van de atleet in late middag van 10 augustus beschikbaar zijn gesteld door het laboratorium van de Wereld Antidoping Autoriteit in Rio De Janeiro, Brazilië, geven aan dat er geen verboden substanties in deze test zijn aangetroffen. 

Ook een anti dopingtest die op 11 juni 2023 in de VS is afgenomen bleek negatief te zijn. 

Door de atleet is aangegeven dat hij nooit verboden middelen heeft gebruikt. Het wachten is nu op het resultaat van de B-sample waarvan de analyse op 15 augustus zal plaatsvinden. 

“Wij hopen dat Issamade Asinga nog kan meedoen aan de Atletiek Wereldkampioenschappen die van 19 tot en met 27 augustus 2023 in Budapest, Hongarije, worden gehouden”, aldus de Surinaamse Atletiek Bond.

Verklaring van Asinga op X (voorheen Twitter)

error: Kopiëren mag niet!