Amresh Sital uit Suriname winnaar Doksa Kookcontest Milan Summer Festival 2023  

Het  Milan Summer Festival heeft dit jaar weer plaatsgevonden in het Zuiderpark, Den Haag, van 4 tot en met 6 augustus. Met jaarlijks gemiddeld 40.000 bezoekers en een rijke geschiedenis van ruim 40 jaar, is het Festival uitgegroeid tot het grootste Hindostaans-Surinaamse festival van Europa.

Het festival, dat haar oorsprong vindt in een groep Hindostanen die in de jaren ’80 bij elkaar kwamen in het Zuiderpark om te sporten en te genieten van eten en muziek, is uitgegroeid tot een niet te missen cultureel spektakel met een veelvoud aan activiteiten. Met meer dan 100 stands waar authentiek eten, kleding en sieraden worden verkocht, hebben bezoekers zich ondergedompeld in rijke culturele ervaring.

Een speciaal gebied, geïnspireerd op de Surinaamse ‘Boitie’, heeft het plattelandsleven van Suriname tot leven gebracht met verklede figuranten en traditionele activiteiten. Daarnaast werden Hindostaanse huwelijksrituelen nagespeeld en een internationale doksa (eenden curry) kookcontest gehouden waarbij koks uit Nederland, Suriname, Guyana, Trinidad en India hebben gestreden voor de titel van beste kok.

De heer Amresh Sital, die momenteel met vakantie in Nederland is en Suriname mocht vertegenwoordigen, werd de trotse winnaar van de internationale doksa kookcontest 2023. Amresh die heel zelfverzekerd was, had alle specerijen vanuit zijn geboorteland, Suriname, meegenomen. Koken is zijn hobby en hij staat onder zijn familie en vrienden bekend als iemand die lekker kan koken. Vanwege zijn kookkunsten en spontaniteit wordt hij vaker door hen gevraagd om vooral de massala doks als “tjiekhna” klaar te maken. De tweede plaats ging naar de heer Manodj Lalloe van Nederland en op de derde plek eindigde mevrouwArti Soerahi, die India mocht vertegenwoordigen.

(Rahana N.)

error: Kopiëren mag niet!