Nickerie nog steeds een rustig en veilig district 

Dagblad Suriname heeft contact opgenomen met Nickerie-kenners die hun ervaring en kennis over Nickerie graag willen delen met de redactie. E. Lieveld, een bekende van de redactie, geeft in gesprek met de redactie het volgende aan:

“Het ontstaan van Nieuw Nickerie, 144 jaar geleden, zouden we eigenlijk kunnen typeren als een voorloper op de klimaatcrisis die nu de mensheid teistert. Want was het niet stijging van het zeewater dat de burgers in het uiterste noordwesten van Suriname aan de rechteroever van de Nickerierivier (plaats bekend als ‘de Punt’) heeft gedreven iets meer landinwaarts te verhuizen?

Echter, het duurde niet lang of ook daar te post Nieuw Rotterdam, zoals de nieuw gekozen vestiging heette, moest men nogmaals de biezen pakken omdat het water maar bleef komen. Uit veiligheidsoverwegingen moest de Nickeriaan met huis en haard- letterlijk de rivier oversteken om daar een nieuw bestaan op te bouwen: dus, Nieuw Nickerie. Uit die periode staan nog steeds twee gebouwen overeind die zijn meeverhuisd, namelijk het districtscommissariaat (thans in gerenoveerde stijl) en het voormalige woonhuis van de districtssecretaris (naast hotel Residence Inn), waar nu de technische dienst van het commissariaat huisvesting heeft.

De hoofdplaats van het district Nickerie heeft zich gedurende haast anderhalve eeuw gestadig ontwikkeld en draagt heden ten dage in bijzondere mate bij aan de vooruitgang van Suriname. Vooral als de belangrijkste producent van rijst, hoofdvoedsel van de Surinamer. Daardoor is Nieuw Nickerie gaandeweg uitgegroeid van voornaam landbouwgebied tot een stedelijke vestiging die méér biedt dan alleen de rijstteelt. 

Nieuw Nickerie staat tegenwoordig bekend als een plaats waar het rustig en veilig vertoeven is voor de toerist. Dat heeft gezorgd voor een zichtbare toename in het aantal hotels en andere logeergelegenheden in de wijdere omgeving. Die verhoogde economische activiteiten binnen het district brachten teweeg dat verschillende overheids- en financiële instellingen zich zijn gaan vestigen aldaar.

Ook op het gebied van onderwijs is Nieuw Nickerie meegegroeid. Elk denkbaar niveau van leren is daar mogelijk, op de universiteit na. Maar met de positieve perspectieven die de olie- en gasindustrie bieden, hoeft het vooruitzicht op wetenschappelijk onderwijs in het district misschien geen utopie te zijn. Hoe dan ook, Nieuw Nickerie blijft zich bewegen in opwaartse richting.”

error: Kopiëren mag niet!