Leerlingen in Coronie geven hun reactie omtrent het lage slagingspercentage dat jaarlijks voor ophef zorgt in de gemeenschap. Het is volgens de leerlingen ook belangrijk dat de gemeenschap weet wat speelt in het district wanneer het gaat om educatie.
Eigen schuld
Om te beginnen, willen de leerlingen er de nadruk op leggen dat ze praten voor zichzelf. “Er zijn studenten die het nut van studeren niet inzien, maar dat zijn volgens de leerlingen niet alle studenten. Ook in Coronie zijn leerlingen die vol potentie zitten, maar de nodige hulp wordt hen niet aangeboden”, geeft E.V. een student van de LBO Tata Colinschool te kennen aan de redactie van Dagblad Suriname.
Verschillende docenten
Een van de andere problemen is dat er vaak midden in het schooljaar een andere leerkracht komt die de leerlingen over de eindstreep moet trekken. De kinderen zijn dan al geruime tijd gewend geraakt aan de methode van de vorige leerkracht, maar moeten zich vervolgens houden aan de regels en wijze van aanpak van hun nieuwe leerkracht. De methode van lesgeven verschilt dus veel en de kinderen kunnen zich volgens de leerlingen moeilijk bij de lessen houden.
Bijlessen zijn niet toegankelijk
“Ik heb jarenlang zelf bijles aan medeleerlingen gegeven”, zegt studente G.V. die nu in haar afrondende fase op de Anton de Kom Universiteit zit. Ze komt uit het district Coronie en heeft ook zware periodes gekend waarin ze de klasgenoten bijles heeft gegeven om zodoende samen met haar toch over de eindstreep te kunnen gaan.
Aan hun lot overgelaten
Voor de leerlingen lijkt het vaak, dat ze aan hun lot zijn overgelaten. Ze moeten zelf hun eindstreep zien te behalen. Dit vinden ze niet prettig en dat is vooral te merken aan het slechte slagingspercentage. “Het lijkt net alsof niemand zich hierover bekommerd”, zegt de studente aan de redactie van Dagblad Suriname. “We worden aan ons lot overgelaten”, zegt ze afsluitend in het gesprek met de redactie.