Slachtoffer mensenhandel (30) uit India bevrijd door leden TIP

Politiemedewerkers van de afdeling Trafficking in Persons (TIP) hebben donderdag 28 juli het 30-jarige slachtoffer van mensenhandel M.M. naar de Johan Adolf Pengelluchthaven begeleid, om hem terug te sturen naar zijn land van geboorte, India.

Agenten van de afdeling TIP kregen op dinsdag 11 juli de informatie dat een man die hulp nodig had zich op een bepaald adres bevond. Inspelend hierop gingen agenten naa het adres en troffen het slachtoffer M.M. aan. Hierna werd de 30-jarige man overgebracht naar het politiebureau. 

Uit het onderzoek van de politie is komen vast te staan, dat M.M. in juni 2023 in Suriname arriveerde, waar met een ondernemer was afgesproken dat hij als administratieve kracht zou fungeren op zijn kantoor.

Bij aankomst in Suriname werd M.M. echter geconfronteerd met andere werkzaamheden die hem niet bevielen. Het slachtoffer, die drie maanden in Suriname zou verblijven, besloot zijn terugkeer (vertrek) datum te wijzigen, zodat hij eerder het land kon verlaten. Toen hij op zondag 9 juli op vertrek stond, werd zijn paspoort door zijn werkgever afgepakt, die hem voorhield dat hij hard moest werken om het geldbedrag van USD 6.000 terug te kunnen betalen. Daarnaast werd zijn koffer opgesloten in een ruimte, waardoor M.M. zijn vlucht om terug te keren naar zijn geboorteland heeft gemist. 

Volgens het slachtoffer heeft hij op verschillende manieren hulp gezocht om uit zijn situatie te geraken. Na door de politie te zijn bevrijd, werd M.M. in een shelter ondergebracht.

De werkgever van het slachtoffer, tevens de verdachte P.P. ,heeft zich op 28 juli gemeld bij de afdeling TIP. Hij werd voorgeleid en is na overleg met het Openbaar Ministerie door de politie in verzekering gesteld. Inmiddels heeft de afdeling TIP het bericht ontvangen dat het slachtoffer M.M. veilig is aangekomen in zijn geboorteland India en weer is herenigd met zijn familie.

error: Kopiëren mag niet!