Biden’s nieuwe grensregels schrikken wanhopige Venezolanen niet af

Migranten wachten op verwerking na het oversteken van de grens, 6 januari 2023, in de buurt van Yuma, Ariz. Een rechter zal woensdag 19 juli argumenten horen in een rechtszaak tegen een asielregel die een belangrijk onderdeel is geworden van het immigratiebeleid van de regering-Biden . Critici zeggen dat de regel migranten die de zuidelijke grens proberen over te steken in gevaar brengt en in strijd is met de wet, terwijl de regering beweert dat het migranten aanmoedigt om legale routes naar het land te gebruiken en chaos aan de grens voorkomt. (AP Photo/Gregory Bull, bestand)

SAN DIEGO (AP) – Voorstanders van immigratie zeiden donderdag dat een online afsprakensysteem om asiel aan te vragen aan de Amerikaanse grens met Mexico voor veel migranten buiten bereik is, in de laatste juridische uitdaging voor de immigratieagenda van de regering-Biden.

Volgens de rechtszaak heeft de administratie, die vaak samenwerkt met de Mexicaanse autoriteiten, migranten fysiek belet om asiel aan te vragen bij landovergangen met Mexico, tenzij ze een afspraak hebben via de CBP One-app. Er staat dat de app “onmogelijk” is voor mensen met inferieure internettoegang, taalproblemen of een gebrek aan technische kennis. Afspraken zijn beperkt tot 1.450 per dag. CBP One creëert in wezen een elektronische wachtlijst die de toegang tot het asielproces in de VS beperkt tot een beperkt aantal bevoorrechte migranten”, aldus de rechtszaak van belangengroepen Al Otro Lado en de Haitian Bridge Alliance en would-be asielzoekers uit Mexico, Haïti, Nicaragua en Rusland die zeggen geen afspraken te kunnen krijgen tijdens het wachten in Mexico.

Meer dan 38.000 mensen werden in juni verwerkt voor binnenkomst met behulp van CBP One en meer dan 170.000 kregen afspraken tijdens de eerste zes maanden van het jaar, zei de Amerikaanse douane en grensbewaking vorige week. CBP zei donderdag laat dat het gebruik van de app de verwerking bij landovergangen heeft verhoogd tot “historische niveaus”, waardoor de toegang tot asiel en humanitaire bescherming aanzienlijk is uitgebreid. Tegelijkertijd zei het bureau dat het mensen blijft bedienen “die zonder afspraak naar een haven van binnenkomst lopen”. wegen voor legale binnenkomst, zoals CBP One, en sluit asielroutes af voor degenen die het land binnenkomen zonder toestemming van de overheid.

Ambtenaren zeggen dat de aanpak werkt en merken een scherpe daling op van illegale overtochten sinds op 11 mei een regel van kracht werd die autoriteiten toestaat asiel te weigeren aan migranten die aan de grens aankomen zonder CBP One aan te vragen of bescherming te zoeken in een ander land waar ze doorheen zijn gegaan. In juni hielden de autoriteiten migranten bijna 145.000 keer tegen, het laagste niveau sinds februari 2021 en een daling van 43% ten opzichte van de piek in december.

Maar de rechtszaken bemoeilijken de inspanningen van president Joe Biden om nieuw beleid in te voeren.

“Procedures dicteren tot op zekere hoogte het immigratiebeleid langs de grens, ook in het binnenland”, zei Kathleen Bush-Joseph, een analist bij het Migration Policy Institute, een denktank.

Een blik op enkele van de andere juridische uitdagingen en waar ze aan toe zijn:

NIEUWE ASIELGRENZEN

De regering gaat in beroep tegen de beslissing van een federale rechter om de nieuwe asielregel te blokkeren. De Amerikaanse districtsrechter Jon Tigar stelde de inwerkingtreding van zijn uitspraak twee weken uit. Het kan aan een hof van beroep zijn om te beslissen of de regel van kracht moet blijven tijdens wat een langdurige uitdaging kan zijn. Sommige juridische waarnemers verwachten pas in 2025 een definitieve oplossing, waarschijnlijk in het Hooggerechtshof.

MIGRANTEN UIT CUBA, HAÏTI, NICARAGUA EN VENEZUELA

Een ander nauwlettend gevolgd geval daagt het beleid van de regering uit om tot 30.000 mensen per maand voorwaardelijk vrij te laten voor twee jaar uit Cuba, Haïti, Nicaragua en Venezuela als ze zich online aanmelden met een financiële sponsor en aankomen op een luchthaven. Texas leidt 21 staten om te beweren dat Biden zijn autoriteit te ver heeft overschreden, door te zeggen dat het “komt neer op het opzetten van een nieuw visumprogramma waarmee honderdduizenden buitenaardse wezens de Verenigde Staten kunnen binnenkomen die anders geen basis hebben om dit te doen.”

Een proces is gepland op 24 augustus in Victoria, Texas, voor de Amerikaanse districtsrechter Drew Tipton. Juridische waarnemers verwachten een beslissing in de herfst.

Mexico zegt dat het beleid van cruciaal belang was om ermee in te stemmen mensen terug te nemen uit die vier landen die de VS illegaal binnenkomen en geen asiel krijgen.

VRIJLATEN VAN ASIELZOEKERS IN DE V.S.

Een hof van beroep zou binnenkort een uitspraak kunnen doen over het gebruik door de regering-Biden van wat bekend staat als humanitaire voorwaardelijke vrijlating, waarbij asielzoekers worden vrijgelaten in de VS terwijl ze zaken aanhangig maken bij de immigratierechtbank.

De Amerikaanse districtsrechter T. Kent Wetherell II zei in een uitspraak in maart dat de praktijk verbood dat de regering “de zuidwestelijke grens in feite in een betekenisloze streep in het zand veranderde”.

De grenspatrouille liet vorig jaar 572.575 migranten voorwaardelijk vrij, waaronder een recordaantal van 130.563 in december. De praktijk nam sterk af, zelfs voordat de regering een rechtszaak van de staat Florida verloor, maar ze wil de mogelijkheid hebben voor het geval de stations van de grenspolitie te overvol raken.

ANDERE REPUBLIKEINSE UITDAGINGEN

Texas klaagde de administratie in mei aan om het beleid van Biden te blokkeren, met name het gebruik van CBP One. “De poging van de Biden-regering om de zuidelijke grens per app te beheren, voldoet niet eens aan de laagste verwachting van competentie en is in strijd met de wetten die het Congres heeft aangenomen om immigratie te reguleren”, stelt de rechtszaak.

Indiana en 17 andere staten klaagden de regering op vergelijkbare gronden aan en zeiden in hun federale rechtszaak die in North Dakota was aangespannen dat nieuw beleid “de grensbeveiliging van ons land verder zal verslechteren en het nog gemakkelijker zal maken om illegaal naar de Verenigde Staten te emigreren.”

Geen van beide gevallen lijkt op weg naar een snelle oplossing.(wsj)

error: Kopiëren mag niet!