Horecasector achteruit in Suriname: Bar- en restaurant De Dijck genoodzaakt deuren te sluiten

De horeca is een belangrijke sector voor het toerisme en de economie van Suriname, maar heeft ook verschillende uitdagingen. Restaurants, hotels en bars moeten constant innoveren en zich onderscheiden om klanten aan te trekken en te behouden. Fluctuaties in het toerisme kunnen een directe invloed hebben op de omzet van horecaondernemingen, vooral in periodes van lage toeristenbezoek. Inflatie kan de operationele kosten van horecabedrijven verhogen, met name voor voedsel, energie en arbeid.

De wereldwijde Covid-19-pandemie heeft ook een aanzienlijke impact gehad op de horecasector in Suriname, met reisbeperkingen, lockdowns en verminderd toerisme.

Onlangs zag eigenaar Vincent van Twuijver van bar- en restaurant “De Dijck” zich genoodzaakt de deuren definitief te sluiten. “De sluiting is puur economisch”, zegt de eigenaar. “De kosten voor stroom, benzine, water en de winkelprijzen zijn enorm gestegen. Hierdoor lukt het niet om alles door te rekenen en marktconforme prijzen en lonen te hanteren. De gemeenschap voelt het ook en maakt keuzes op basis van de huidige situatie, gaat minder uit en let veelal op hun uitgaven. Hierdoor worden de kosten zeker 300% hoger, maar de inkomsten blijven gelijk of zelfs minder. Een dip kan je even volhouden, maar niet eeuwig en zeker niet na de Covid-periode”, aldus de eigenaar. 

De Dijck is in 2018 geopend en heeft vijf jaren schitterende momenten gehad. “Koningsdagen, mooie feesten, gezelligheid in weekenden, pubquiz op donderdag zijn enkele van de mooie momenten”. De Covid-periode was een dieptepunt en dan met name ook hoe wij als horeca door de overheid zijn behandeld met avondklok, sluitingen en de behandeling van de politie.”Het restaurant werd net populair. “We hebben ongeveer twee jaren lang moeten improviseren en overleven”. 

De eigenaar is zeer verslagen. “De sluiting voelt aan als een nederlaag, een verlies. Je werkt 5 jaren lang om je restaurant tot een succes te maken. Als dat niet lukt, doet dat zeker pijn. Wanneer je begint met een restaurant doe je berekeningen op basis van een paar modellen en probeert rekening te houden met positieve en negatieve ontwikkelingen”, geeft de eigenaar aan.  “Maar deze koers, stroomtarieven, de prijzen in de winkels en Covid kon ik niet voorspellen”, aldus Vincent. Hij geeft aan binnenkort misschien wel een andere oplossing te vinden of een andere onderneming. “Eerst hier afronden en energie tanken.”

SD

error: Kopiëren mag niet!