NH-minister Abiamofo: “Regering zal geen kleinschalige goudwinning toestaan in Kabalebo-gebied”

De regering zal geen kleinschalige goudwinning toestaan in het  Kabalebo-gebied in het westen van het land. Er zijn geen goudconcessies in het gebied uitgegeven en die zullen ook niet verstrekt worden.

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft donderdag in het parlement gezegd, dat uit onderzoek is gebleken dat er inderdaad twee aanvragen zijn voor het verkrijgen van goudconcessies. Iedereen is vrij een aanvraag te doen.

De vraag is wat de overheid gaat doen met die aanvragen. Het doen van een aanvraag is geen garantie dat men de mijnbouwrechten ook zal verkrijgen, zo benadrukte de NH-minister. In het gebied is wel vergunning verleend voor de exploitatie van bouwmateriaal, maar van uitgegeven goudconcessies is er geen sprake. 

De minister reageerde hiermee op een eerder door het Assembleelid Iona Edwards (NDP) gestelde vraag over mogelijke reeds uitgegeven goudconcessies in het Kabalebo-gebied. Edwards waarschuwde dat de inheemse leefgemeenschappen in het gebied tegen goudwinningsactiviteiten zijn.

Niet alleen vanwege het ongerepte natuurschoon, maar ook tegen de achtergrond van het feit dat het grondenrechtenvraagstuk van de inheemsen en tribale volken nog niet is opgelost. Het Assembleelid verwees naar de recente gebeurtenissen te Pikin Saron, en waarschuwde voor een herhaling. In reactie op de mededeling van de minister zei Edwards, dat de regering geen kleinschalige goudwinningsactiviteiten in het gebied zal toestaan, maar wilde weten hoe het staat met de grootschalige (industriële) goudwinning. De NH-minister zal naar verwachting dinsdag aanstaande hierin duidelijkheid geven.

SD

error: Kopiëren mag niet!