Over vier jaar nieuw ontwikkelde Surinaamse rijstvariëteit

Over vier jaar zal het eerstvolgende nieuwe rijstras beschikbaar komen voor de rijstsector. Minister Parmandan Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) deelde dit afgelopen donderdag mee in het parlement. Hij zei deze informatie van het ADRON (Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie) te hebben gehad. In het parlement waren er vragen gesteld over een versnelde samenwerking van het ADRON met buitenlandse instituten om nieuwe rijstrassen te ontwikkelen. Niet lang geleden hebben alle belanghebbende partijen in de rijstsector in een petitie aan president Santokhi onder meer hiervoor opgeroepen. 

De Surinaamse rijstsector kampt al ettelijke jaren met het groot probleem van het ontbreken van zaaizaad van goede kwaliteit. Er is in geen jaren een nieuwe rijstvariëteit ontwikkeld die geproduceerd zou kunnen worden voor export doeleinden. I

n 2017 zijn er twee rijstvariëteiten ontwikkeld die vernoemd werden naar toenmalig president Desi Bouterse: DDB 1  en DDB 2. In de rijstvelden in Nickerie ontbreekt elk spoor van deze rijstrassen. Deze rijstrassen werden niet langer ontwikkeld voor commerciële doeleinden. 

De afwezigheid van nieuwe rijstrassen heeft te maken met de sterke verwaarlozing in de voorbije jaren van het ADRON. LVV-minister Sewdien zegt. dat de situatie bij het ADRON ondertussen is opgepakt. Het ontwikkelen van een nieuwe rijstvariëteit duurt volgens Sewdien in de regel 5 tot 7 jaar.

De minister verzekerde, dat over 4 jaar de Surinaamse rijstsector over het volgende zelf ontwikkelde rijstras zal beschikken. Vanwege het ontbreken van zelf ontwikkeld zaaizaad wordt al geruime tijd zaaizaad uit Guyana gehaald en gebruikt voor inzaai.

SS

error: Kopiëren mag niet!