Reshuffelingen in de maak

Door de regering zal zeer waarschijnlijk een reshuffling worden uitgevoerd. Dit betekent dat de president gebruik makende van zijn bevoegdheid een aantal ministers zal vervangen. Het vervangen van ministers is al zeker een jaar aan de orde. De voorzitter van de ABOP zou eerder het recht van de president om ministers te vervangen, hebben  genegeerd. Uit zijn standpunt bleek toen, dat het de partij is die de bevoegdheid moet hebben om ministers terug te trekken. 

Eerder heeft de minister van TCT zijn portefeuille ingediend. Aan deze minister zou zijn gevraagd om nog enige tijd aan te zitten. De speculatie is toen gemaakt ,dat de minister de eer aan zichzelf heeft gehouden, omdat zijn naam zou zijn genoemd dat hij vervangen zal worden. Er is toen door burgers beweerd dat de minister zich keurig kan uitdrukken tegenover de media en dat hij een van de beste ministers was in het kabinet. Wij denken niet dat dit laatste het geval is geweest. Het toerismebeleid is niet goed van de grond gekomen, maatregelen kwamen vooral van BIBIS. Er is op het gebied van de ordening van transport veel aan ons voorbij gegaan.  Op het gebied van de communicatie zijn er geen prangende vraagstukken op de politieke agenda. 

Er is in de media een gerucht geweest rond de vervanging van de minister van EZ. In de media zou deze minister deze vragen hebben beantwoord. In elk geval is de verwachting, dat de minister prijscontroles van basisgoederen in alle winkels van Suriname moet gaan laten uitvoeren, geen haalbare zaak. Er zijn daarvoor te veel winkels en te weinig controleurs. Bovendien bestaat er ook geen duidelijkheid over de geschiktheid en bereidheid van de controleurs om nauwgezet en eerlijk hun werk te doen. 

Eerder is de minister van Onderwijs vervangen, maar dat had te maken met het vertrek van de NPS uit de coalitie. Eerder is ook de minister van Grondzaken ontslagen, voor redenen die niet geheel duidelijk zijn. Uiteindelijk zou er zijn beweerd en gespeculeerd dat het ontslag te maken zou hebben met het weigeren om enkele corrupte politici uit het kamp van de ABOP tegemoet te komen. De ex-minister zelf heeft niet echt bekend kunnen maken tot nu toe wat de achtergrond is van haar vervanging. De kans is er, dat de ex-minister als politicus haar opties open wil houden. Daarom houden ex-ministers ook geen persconferenties, al worden ze ontslagen. Nu schijnt er wel een bereidwilligheid te zijn bij de ABOP om een aantal ministers die door deze partij zijn voorgedragen, te vervangen. De achtergrond van deze houding is onbekend. Het kan ermee te maken hebben dat de ABOP de laatste maanden niet toegenomen is in populariteit. De houding van de vp en een heleboel zaken rondom hem heen hebben ertoe geleid dat er ook flink afgegeven is op de ABOP. De uitdrukking ‘friends and family’, die nu ook in reclames wordt gebruikt, was aanvankelijk alleen van toepassing op de grootste coalitiepartij. Intussen wordt deze uitdrukking ook vaker gebruikt wanneer het gaat om de ABOP. Hoe de ministers die gereshuffeld zullen worden, zijn uitgekozen, is niet bekend. Er zijn verklaringen die aangeven dat de reshuffling te maken heeft met de aankomende verkiezingen, dat het een poging van de partijen is om de politieke schade te beperken. 

De NDP-regeringen zijn veel in verband gebracht en bekritiseerd voor het constant vervangen van ministers. Onder andere was er kritiek vanwege het effect dat deze vervangingen hebben op de staatskas. In elk geval zal de president bij het vervangen van ministers gebruikmaken van zijn grondwettelijke taak. In het kort ziet de regering er als volgt uit. De president vormt met de vicepresident en de Raad van Ministers de regering. De vicepresident is belast met de dagelijkse leiding van de Raad van Ministers en is als zodanig verantwoording verschuldigd aan de president. De rol van de president is dus hier duidelijk in de grondwet. De regering is verantwoording verschuldigd aan De Nationale Assemblée. 

De Raad van Ministers is het hoogste uitvoerende en administratieve orgaan van de regering. De ministers vormen tezamen de Raad van Ministers, welke wordt voorgezeten door de vicepresident.  De Raad van Ministers heeft ten minste één vicevoorzitter. De vergaderingen van de Raad van Ministers kunnen op uitnodiging van de voorzitter worden bijgewoond door specialistische en/of technische deskundigen. We zien dat de president in het systeem een heel sterke positie heeft. Hij is ook in de Staatsraad en in de Veiligheidsraad. 

We hopen dat met de reshuffelingen er een verandering van de kwaliteit van bestuur verder optreedt. De grootste uitdaging blijft de politieke eenheid binnen de regering. Deze coalitie zou een van de moeilijksten minst samenhangende zijn in de laatste decennia. Dat heeft gezorgd voor een leiderschapsprobleem en dat heeft een effect gehad op de economie. We hopen ook dat de beoordelingen van de ministers inhoudelijk zijn geweest.   

error: Kopiëren mag niet!