Gezagsdragers vragen toeristen SRD 100 om in gebieden te komen

Toerisme is een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het land. Van oost naar west Suriname zijn er bijzondere plekken waaraan touroperators dagelijks wat centen kunnen verdienen. 

Traditionele gezagsdragers

Maar, ook gezagsdragers kunnen wat aan toeristen verdienen. De toeristen volgen voor een ordelijk verloop van zaken de maatregelen van de gezagsdragers op. Ze maken deel uit van het bestuur. Ook toeristen die besluiten om in een bepaald gebied te gaan zijn verplicht regels van de gezagsdragers stipt op te volgen. Het niet opvolgen van de regels kan gevolgen hebben. Een van de gevolgen kan zijn, dat een toerist het gebied wordt uitgezet.

Toeristen moeten veel uitgeven

In Apoera hebben touroperators gemerkt, dat toeristen de gezagsdragers behalve alle onkosten die ze reeds maken, extra moeten betalen om het gebied te betreden. 

Enkele personen die de redactie van Dagblad Suriname hebben benaderd geven aan, dat dit dringend aangepakt moet worden, om de toeristische sector te beschermen. Het is een inkomstenbron voor velen en om de mensen hun baan zo in gevaar te brengen is volgens de burgers minder prettig. 

In gesprek met mevrouw Sylvia Ang, voorzitter van de touroperators vereniging (SHATA, Suriname Hospitality and Tourism Organization), zegt zij, dat de touroperators geen moeite hebben om een overeenkomst te sluiten voor wat bestuurlijke ontwikkeling betreft met het bestuur in gebieden waar ze activiteiten ontplooien, maar dat moet wel gebeuren op een correcte manier. Enkelingen moeten volgens de voorzitter niet ad hoc met regels komen waaraan burgers zich moeten houden, geeft ze verder te kennen.

“Het zijn geen grote bedragen, maar een 100 SRD is en blijft geld afdragen”, is de mening van de voorzitter. Volgens haar leveren toeristen verder al een wezenlijke bijdrage aan ontwikkelingen van  gebieden die ze bezoeken. Door toerisme zijn er mensen in de horeca en interieurverzorgsters die bijvoorbeeld een baan hebben naast de touroperator. Er is dus geen probleem om te helpen aan de ontwikkeling van gebieden, maar de regels kunnen pas gelden na goede afspraken tussen gezagsdragers, het overig bestuur en de touroperators zelf. Anders is Sylvia bang dat er straks nog een verhaal de ronde zal gaan doen op social media, dat toeristen worden uitgeperst, en dit zou geen goede invloed zijn voor de toerismesector in het land.

error: Kopiëren mag niet!