Geen materiaal voor oogzorg: een probleem voor senioren burgers 

Recentelijk is er een artikel verschenen in het nieuws, waarin de coördinator van het Eye Care Center in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo aangaf, dat er geen materiaal beschikbaar is voor de basis oogzorgoperaties. “Personen die een cataractoperatie moeten doen, moeten zelf een bedrag van 250 euro neertellen voor hun eigen verbruiksmiddelen”, gaf de coördinator aan. 

Het tekort aan materiaal voor de oogzorg is een serieuze uitdaging die de toegang tot kwalitatieve oogzorg beïnvloedt. Deze problematiek kan verschillende oorzaken hebben, maar heeft een negatieve impact op de patiënten. Een aantal senioren patiënten, die afhankelijk zijn van een basiszorgverzekering, staan al geruime tijd op de wachtlijst voor een cataractoperatie. Deze senioren burgers zijn veelal niet in staat het bedrag voor de gebruiksmiddelen van de operatie zelf te betalen en zijn dus wachtende op een structurele oplossing. 

Beperkte beschikbare financiële middelen, importafhankelijkheid van medisch apparatuur en materialen en het gebrek aan lokale productie van de benodigde oogzorgmaterialen zijn enkele van de oorzaken die kunnen leiden tot een tekort aan materiaal voor de oogzorg. Eerder in het vorig jaar kwamen patiënten ook in soortgelijke toestanden terecht, waarbij er een tekort was aan materiaal voor het uitvoeren van de oogoperaties. Het ministerie van Volksgezondheid heeft toen middelen vrij gemaakt voor de aankoop van apparatuur bij het Eye Care Center. 

De huidige kwestie heeft de aandacht van de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin. De minister zal komende week hierover een persconferentie beleggen. 

SD

error: Kopiëren mag niet!