WERELD AGENDA

Wereldevenementen gepland voor augustus

DOOR JORDI BOU
1 augustus 2023 – 31 augustus 2023 – Gebeurtenissen in augustus zijn onder meer het extreme weer in Europa, de start van de training van Oekraïense piloten om F-16 straaljagers te besturen, het eerste verkiezingsdebat van de Republikeinse partij in 2024, cruciale presidentsverkiezingen in Zimbabwe, en Ruslands eerste maanexpeditie in bijna 50 jaar.

Augustus, Europa: Na recordbrekende hittegolven in de zomer die tot verwoestende bosbranden rond de Middellandse Zee hebben geleid, maakt de regio zich op voor extremer weer tijdens het hoogseizoen.

Augustus, Denemarken: Een coalitie van 11 landen gaat Oekraïense piloten trainen om met F-16 straaljagers te vliegen. NAVO-leden Denemarken en Nederland leiden internationale inspanningen om F-16’s te leveren aan Oekraïne in zijn oorlog met Rusland.

Augustus, Zuid-Korea: de regering zal het gezondheidsrisico van Covid-19 verlagen, alle resterende maskermandaten opheffen, ook in ziekenhuizen, en de infectieziekteclassificatie van Covid verlagen tot vergelijkbaar met griep.

3-13 augustus, VK: Schotland organiseert de inaugurele UCI Wereldkampioenschappen wielrennen, een mega-evenement waarbij alle 13 kampioenschapsevenementen – weg, baan, freestyle, mountainbike en para-cycling – gedurende 11 dagen worden betwist.

11 augustus, Rusland: Luna 25, Ruslands eerste maanexpeditie in bijna 50 jaar, gaat op pad om het zuidpoolgebied van de maan te verkennen, dat waarschijnlijk rijk is aan waterijs.

22-24 augustus, Zuid-Afrika: De BRICS-top in Johannesburg zal president Vladimir Poetin, die door het Internationaal Strafhof wordt gezocht wegens beschuldigingen dat Rusland Oekraïense kinderen heeft gedeporteerd, bijwonen via videoconferentie uit angst om vastgehouden te worden.

23 augustus, VS: Republikeinse presidentskandidaten nemen het tegen elkaar op voor het eerste primaire verkiezingsdebat van de partij in 2024, maar koploper Donald Trump komt mogelijk niet opdagen en anderen moeten nog voldoen aan de aanwezigheidscriteria.

23 aug., Zimbabwe: Een diepe economische crisis is de belangrijkste kwestie in een verkiezing waarbij de zittende president Emmerson Mnangagwa, 80, het opneemt tegen de belangrijkste oppositieleider Nelson Chamisa, 45.

error: Kopiëren mag niet!