Anderhalf jaar straf voor bezit van bijna 23 kilo cocaïne

Dankzij het krachtig pleidooi van zijn advocaten Benito Pick en Chandra Algoe werd Angelo V. dinsdag door kantonrechter Duncan Nanhoe veroordeeld tot 1 jaar en zes maanden celstraf, met teruggave van zijn inbeslaggenomen gelden en mobiele telefoons..

Bij Angelo werd vorig jaar september een inval gedaan door de Narcotica Brigade nadat gedetailleerde informatie was ontvangen van een anonieme tipgever, dat Angelo drugs en illegale vuurwapens en munitie in de woning had. De Narcotica Brigade nam daadwerkelijk 22.9 kilogram cocaïne, 1.040 gram marihuana, 2 vuistvuurwapens en 43 stuks munitie in beslag.

Het Openbaar Ministerie (OM) achtte de feiten bewezen en eiste een straf van 4 jaren geheel onvoorwaardelijk, met aftrek van de tijd doorgebracht in voorarrest, een geldboete van SRD 25.000 bij niet betaling te vervangen door  2 maanden hechtenis en onttrekking van de vuurwapens en de munitie aan het verkeer.

De advocaten hebben vanaf de voorgeleiding van Angelo erop gewezen dat de politie de woning onrechtmatig heeft betreden en derhalve het bewijs onrechtmatig is verkregen. Zij hebben hiertoe de ambtenaren van de Narcotica Brigade ter terechtzitting gehoord. De inspecteur stelde toestemming van de moeder van Angelo te hebben gehad en de tweede  ambtenaar stelde toestemming van Angelo te hebben gehad. Angelo ontkent ooit toestemming te hebben gegeven. Zijn advocaten haalden ook aan, dat de moeder niet bevoegd was enige toestemming tot binnentreding te geven, aangezien zij de bovenwoning bewoont en geen hoofdbewoner is van de benedenwoning waar de verdovende middelen en de vuurwapens werden gevonden.

Angelo heeft van meet af aan aangegeven, dat de drugs door een Guyanees thuis bij hem zijn gebracht. Pas toen de Guyanees vertrok en Angelo in de zak ging kijken zag hij pakketten en vermoedde dat het om drugs ging. Hij bewaarde deze toen in de vliering, terwijl hij uitkeek naar de Guyanees.

Ook wezen de advocaten erop, dat het OM de gehele zaak baseert op de verklaring van een anonieme getuige, wiens gegevens bekend zijn bij de politie, maar dat het OM nimmer deze getuige heeft doen horen ter terechtzitting. De advocaten voerden aan, dat deze getuige ook veel moet afweten van de drugs en mogelijk de status van medeverdachte moest krijgen.

Hierop antwoordde de Officier van Justitie dat de ex-vriendin van Angelo de zogenaamde anonieme tipgever was. De advocaten verkwalijkten deze proceshouding van het OM, dat deze informatie bezat en zulks buiten het onderzoek heeft gehouden.

In hun pleidooi vroegen de advocaten dan ook om het OM niet ontvankelijk te verklaren vanwege het onrechtmatig verkregen bewijs.

Kantonrechter Duncan Nanhoe nam al deze feiten en omstandigheden in acht en veroordeelde Angelo tot een gevangenisstraf van 1 jaar en zes maanden. De boete werd niet opgelegd.

error: Kopiëren mag niet!