Dumpen honden neemt weer toe: “Er is altijd een manier om je huisdier eten te blijven geven”


Om verschillende redenen hebben mensen honden op het erf. Terwijl velen honden als gezelschapsdier beschouwen zien anderen een hond juist als een middel om de wacht te houden. Ook op het gebied van verzorging zijn mensen verschillend. Terwijl sommige mensen eten koken voor hun hond, moeten honden met minder geluk het doen met de resten van het middagmaal van de eigenaar of eigenares. Letterlijk de hond in de pot. Maar, wat is het algemeen beeld op dit moment wanneer het gaat om het dumpen van honden anno 2023? 

Volgens Cynthia Ashruf, voorzitter van de Stichting Henk Abrahams, is er de afgelopen drie jaar sprake geweest van een afname van het dumpen van honden en katten. Alleen voegt Ashruf hieraan toe, dat het dumpen van de viervoeters weer toeneemt. Of er een verband is met de prijzen in de winkels zegt ze: “Voeding voor de hond is bijna niet meer te betalen. Voor 1 kilo brokken betaal je al gauw SRD 65 en dat hou je ongeveer drie dagen voor een hond.” Dat komt neer op ongeveer SRD 650 per maand. 

Ashruf doet een dringend beroep op eigenaren van honden die zich de kosten niet meer kunnen veroorloven om naar alternatieven te zoeken voor de voeding. “Zoek manieren om je hond te blijven voeden”, zegt zij. Al merkt ze op dat het alleen geven van brood voor een hond ongezond is.

De afgelopen tijd komt ze in afgelegen gebieden steeds vaker weer honden tegen die door hun eigenaren zijn achtergelaten. Ashruf vraagt daarom nogmaals aan de samenleving om dit vooral niet te doen. “Zoek desnoods naar een andere eigenaar voor uw hond of kat”, is haar advies. “Want vooral dit jaar neemt het dumpen weer toe”, benadrukt de dierenvriendin. “Er is altijd een manier om je huisdier te eten te geven, maar mensen kiezen steeds vaker voor de gemakkelijkste oplossing”, besluit Ashruf. 

Gelukkig zijn er ook nog groepen mensen die zich ontfermen over hun huisdier, aangezien zij beseffen dat honden en katten ook levende wezens zijn. De Henk Abrahams Stichting zet zich al jaren in om dit besef bij de grotere delen van de samenleving te laten groeien.

RB

error: Kopiëren mag niet!