Leest GenZ wel graag?

Lezen is heel belangrijk voor de cognitieve ontwikkeling bij kinderen. Het lezen stimuleert het denkvermogen en ontwikkelt een bredere  woordenschat. Vooral bij jongeren die meertalig zijn, is het lezen in de Nederlandse taal een stimulans voor het beheersen van de taal. Maar, wordt er tegenwoordig wel voldoende gelezen door de jongeren, in het bijzonder generatie Z?

De generatie Z, die vaak Gen Z wordt genoemd, is geboren tussen 1996 en 2010, dat zijn jongeren tussen 13 en 27 jaar. Dit is de generatie die is opgegroeid in de tijd van internet, social media, apps, smartphones en iPads. Onder deze groep is er vaak sprake van de term “iPad kids”. De term ‘iPad-kid’ is bedacht door TikTok-gebruikers om kleuters en jonge kinderen te beschrijven die constant voor hun iPads of tablets verschijnen. Over het algemeen zit deze generatie eerder met hun smartphone, dan met een boek, zo ook onder vele Surinaamse jongeren. 

Behalve de verplichte schoolliteratuur, worden er weinig andere boeken gelezen door jeugdigen. Het lezen van e-books trekt ook niet al te veel aandacht. Veelal zijn de boeken niet gratis online te vinden. 

Als er gekeken wordt naar de schoolresulaten van de basis- tot middelbareschool, is een trend te zien in de lage cijfers voor vakken zoals Nederlands (lezen/taalbegrip). Al jaren wordt het lezen gestimuleerd, maar wordt de doelgroep echt bereikt? Jaarlijks worden er op meerdere scholen in Suriname voorleesdagen gehouden. Maar hoe kunnen we de generatie Z, het best stimuleren voor het lezen? 

De jongeren van deze generatie kijken vaak uit naar veranderde ideeën. Ze zijn extreem handig met het internet en maken dagelijks gebruik van zoekmachines zoals Google. Dus in de oude boeken lezen, is niet zo interessant voor hen. Inclusiviteit is ook een belangrijk punt voor genZ.  Meer Surinaamse literatuur op het gebied van genderaspecten, zou de interesse voor het lezen bij deze generatie kunnen toenemen. Om hen er naar toe te buigen meer te lezen, zou er een breder aanbod aan literatuur aanwezig moeten zijn en ook toegankelijk voor een ieder (denk aan digitaal). 

SD

error: Kopiëren mag niet!