Sylvana Simons niet meer lijsttrekker Bij1, na onrust in partij, en verlaat politiek Den Haag

Sylvana Simons wordt niet weer de lijsttrekker van de door haar opgerichte partij Bij1. Ze wil niet verder nadat er opnieuw onrust oplaaide binnen haar partij. Dat schrijft Simons in een brief aan partijleden, aldus diverse Nederlandse media maandag. Haar partij Bij1 kwam onlangs weer in het nieuws vanwege onderlinge ruzies.

Bij1 raakt met Simons het boegbeeld en oprichter van de partij kwijt. Haar gezondheid, Simons kampt met reuma en de gevolgen van long covid, speelt ook mee: “Ik neem dit besluit ook omwille van mijn welzijn, lichaam en geest.” Simons blijft wel in de Kamer tot de verkiezingen, maar keert daarna niet meer terug. Ze zegt wel lid van Bij1 te blijven. Wie haar moet opvolgen is volgens Simons aan 

Simons haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 op het nippertje een zetel met Bij1. In debatten viel ze soms op vanwege stevige clashes met bewindspersonen en collega-Kamerleden. Ze wist tijdens een debat daarnaast een gevoelige snaar te raken bij premier Mark Rutte over het Nederlandse slavernijverleden. Dat moment was een van de redenen dat Rutte’s denken over het maken van excuses voor dat verleden veranderde.

error: Kopiëren mag niet!