Legerbaas kolonel Kioe A Sen: “Zij die de geschiedenis niet kennen zijn gedoemd die te herhalen”

“Er is veels te weinig geschreven en weinig objectief geschreven over de geschiedenis van het Surinaams leger. Dit maakt het heel moeilijk voor de nieuwe generatie militairen. Zij die de geschiedenis niet kennen zijn gedoemd de geschiedenis te herhalen”, zo sprak de bevelhebber van het Surinaams Nationaal Leger, kolonel Werner Kioe A Sen, maandag bij de herdenking van de gesneuvelde militairen tijdens het binnenlands conflict van 1986-1992.

“Het is ook voor de samenleving geen goede zaak. Daarom worden er stappen gezet naar eigen en objectieve geschiedschrijving. Er wordt weinig gesproken en er is weinig objectifs geschreven over de binnenlandse oorlog die tussen 1986 en 1992 werd uitgevochten. Dit vormt voor Surinaamse militairen een grote uitdaging, doordat zij hun eigen geschiedenis niet kennen en gedoemd zijn om fouten te herhalen. Het conflict is een zwarte bladzijde in de historie van Suriname. Defensie zal vanaf dit jaar extra aandacht geven aan het conflict. Vanaf dit jaar zal de herdenking steeds op 21 juli, het startpunt van het conflict in 1986, plaatsvinden en 8 augustus als Veteranen Dag aangehouden worden.” Op 8 augustus 1992 werd het Korou akkoord bekrachtigd door de toenmalige president Ronald Venetiaan. 

Bij de herdeniking zijn kransen gelegd tijdens de herdenkingsbijeenkomst bij het monument voor gesneuvelde militairen tijdens de Binnenlandse Oorlog, aan de Gravenberchstraat. Minister Krishnakoemarie Mathoera en bevelhebber hebben de nabestaanden en kameraden bemoedigende woorden toegesproken.

error: Kopiëren mag niet!