TV-concert ter ere van 100e geboortedag van de legende Mukesh

Op zaterdag 22 juli werd wereldwijd de honderdste geboortedag van Mukesh Chand Mathur herdacht. Yaadgaar Orchestra was voornemens een herdenkingsconcert te organiseren in dit verband, maar gezien de economische situatie bleek dat niet haalbaar. Om de fans toch nog tegemoet te komen, is een TV-programma in elkaar gezet, waarin een selectie is opgenomen van Mukesh liederen uit eerdere concerten. In de film zijn als zangers te zien Ramnarain Sewram, Raghubans Pitai, Suresh Mataw, Taran Panchoe, Gurupersad Baktawar, Jaswant Diaz, Sanjay Sewram, Sharda Doekhie, Indira Jadoenathmisier en Soenita Sewram, allemaal uit de Surinaamse artiestenwereld. 

De première was vrijdagavond 21 juli op RBN TV te zien en het programma is daarna ook uitgezonden op andere stations. 

Mukesh was in zijn beginjaren een grote fan van zanger K.L. Saigal. Hij creëerde zijn eigen zangstijl met de hulp van music director Naushad Ali. Mukesh nam het hoogste aantal nummers op voor Shankar-Jaikishan, namelijk 133 liederen, gevolgd door Kalyanji Anandji met 99 liederen. In totaal zong hij in zijn carrière ongeveer 1.300 liederen. In 1974 ontving hij de National Film Award voor de beste mannelijke playback singer voor het nummer “Kai baar yuhi dekha hai” uit de film Rajnigandha. 

Mukesh bezocht Suriname voor het geven van concerten in 1967 en Nederland in 1972. De zanglegende stierf aan een hartaanval op 27 augustus 1976 in de V.S., waar hij te gast was voor concerten. De rest van de tour werd voltooid door Lata Mangeshkar en zijn zoon Nitin Mukesh. Het programma van Yaadgaar Orchestra kan nog worden bekeken op YouTube.com/yaadgaar

(Rahana N.)

error: Kopiëren mag niet!