“De aasgieren en de visser” 

Heeft u het dagelijkse schouwspel van onze aasgieren rond acht uur ’s morgens  nabij de Palmentuin reeds aanschouwd? Is dit verschijnsel een voorbode dat “de ziel van Suriname” zich reeds in “necrotische” toestand bevindt. Het utopische optimisme van hypocrieten verwoord middels de leuze “wo set’eng” heeft in de praktijk bewezen dat het kiezersvolk verder de put is ingeduwd. 

Friends & families kunnen in tegenstelling wel met een vette buidel showen, die zij zonder de politiek nimmer konden realiseren. Incompetente en bewezen immorele figuren worden op cruciale posten gefaciliteerd, terwijl capabele en oprechte karakters middels de plank misslaande “kletsverhalen” worden geweerd. Het “domme volk” wordt net als door de vroegere kolonisatoren middels etnische verdeel- en heerspolitiek getart en afhankelijk gemaakt. Gekker kan het niet, dat incompetente en zonder enige morele status bezittende “commedianten” zich in een “kermisdorp” tot koning laten inwijden en de een na de andere “A Ka Demische Graat” laten opplakken. Verwacht u dan echt dat er sprake zal zijn van enige positieve ontwikkelingen voor land en volk? De buitenlanders nemen een grote “kiek” op ons! 

Overhoorde u ook dat gesprek van de engelssprekende toen een regeringsautoriteit zonder enige protocollaire afstemming met een helikopter bij de “Oil en Gas summit” arriveerde en letterlijk en figuurlijk stof deed opwaaien? Het was niet mooi, waarbij je als “Srananman” de grond in wilde verdwijnen. “Look there is our target, you know he should be monitoring the oil en gas resources of this country”! “Sure like he did with his task of leading the goldsector in the right direction and curb the exchange rate! Do you remember his appearance in the parlement, when he wanted to decide for the legislators? Wij hebben gezien wat met de wisselkoers gebeurde toen hij die wilde beteugelen, en  thans wil de “multi academische graadbezitter” de importprijzen gaan aanpakken! “Gado srefi aw meki wan tjuri if joe durf fu aksi eng bescherming”.

Denkt u echt dat de voormalige kolonisator ons financiële hulp zal bieden, als wij dit soort figuren tot onze leiders maken en zij die een leven als politicus leiden waar de Europese politici zelfs niet over durven te dromen. Denkt u dat China happig is om aan schuldherschikking te doen, als ze zien dat het hele gezin wordt meegesleurd op dienstreizen, gebruikmakend van dure hotels met behorende hoffelijke ambiance. Kan een “failed state” zich dat permitteren? Terecht zij een even “waardeloze Tralala” “a zieki we zieki keba ini a kondre disi”? Maar misschien zal die ene, die zich de reputatie van een in binnen- en buitenland “uitgejouwde babijn” heeft toegeëigend, ons toch een dienst bewijzen? 

Denkt u hierbij absoluut niet aan het uitgedoofde licht in de tunnel, het diaspora kapitaal of de utopische “boesidjari”. De handelswijze staat haaks op wat er is beloofd, of hadden zij het toen over beroofd? In de oude hindoestaanse film “Upkar” wordt een mooie tekst bezongen: “koi kisi ka nahin yeh jhoothe hai naate hai naaton ka kya; aasman mein udne wale mitti mein mil jaayega; duniya wale tere banker tera hi dil todenge; dete hain bhagwan ko dhokha insan ko kya chhodenge”! Voorwaar ik zeg u:”te dede gwa sabana, no bar tjehpoti”! Wij zien figuren in hoge ambten allerhande schandelijke taferelen uithalen, welke voor lief worden aangenomen en geaccepteerd. Zij willen alles wat mogelijk en onmogelijk is bezitten. 

Heeft u het kinderboek: “Van de visser en zijn vrouw” eens gelezen? Door steeds de andere kant op te kijken, lijken wij wel een gezin waarbij de gezinshoofden pedofiele handelingen plegen met hun kroost en niemand een hand uitstrekt om het lichamelijke en geestelijke leed te beëindigen! P.s. “Dictum sapienti sat est”!                                                                                                                   

Frits Lalay

error: Kopiëren mag niet!