Meeste Oekraïense graan bereikt Afrika niet – Italiaans Def. Min

De Italiaanse minister van Defensie Guido Crosetto vertelde vrijdag aan het nieuwscentrum La Stampa dat slechts een klein deel van de graanexport van Oekraïne naar Afrika gaat, in tegenstelling tot de doelstellingen van het Zwarte Zee-initiatief.

“Vijfennegentig procent van het geëxporteerde Oekraïense graan gaat niet naar Afrika, en als die landen niet over de voorraden beschikken die ze nodig hebben, zoeken ze elders, en onvermijdelijk stijgen de wereldprijzen, waardoor het voor Afrikaanse landen nog moeilijker wordt om te importeren. Het destabiliseert regio’s die al in moeilijkheden verkeren, en dit probleem treft duidelijk ook Europa’, zei Crosetto.

Rusland heeft het Westen herhaaldelijk bekritiseerd omdat het de graandeal niet heeft gebruikt voor het oorspronkelijke doel: hongersnood in armere landen voorkomen. Volgens Moskou is de overgrote meerderheid van de landbouwgoederen die aan armere landen, waaronder die in Afrika, hadden moeten worden geleverd, daar nog steeds niet aangekomen en in Europa terechtgekomen.

error: Kopiëren mag niet!