Brazilië beperkt de toegang tot wapens en munitie voor burgers

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft een decreet uitgevaardigd om de toegang van burgers tot vuurwapens en munitie te herzien, waarmee hij het mildere beleid van zijn voorganger, Jair Bolsonaro, wijzigt. De bedoeling is om de hoeveelheid wapens en munitie die toegankelijk is voor burgers te beheersen en de aanschaf van vuurwapens door jagers, schutters en verzamelaars te beperken.

Het nieuwe decreet vertrouwt de federale politie toe om toezicht te houden op deze groepen, een rol die voorheen door het leger werd vervuld. Het legt ook aanvullende controles op aan schietclubs, stelt opnieuw aparte regels vast voor wapens die door veiligheidsdiensten worden gebruikt ten opzichte van gewone burgers, en verkort de duur van vuurwapenregistraties.

Onder de nieuwe wetten zijn jagers nu bijvoorbeeld beperkt tot het kopen van zes vuurwapens en 3.000 munitie per jaar, een aanzienlijke daling ten opzichte van de eerder toegestane 30 vuurwapens. De president verklaarde dat deze veranderingen bedoeld zijn om te voorkomen dat burgers overmatige hoeveelheden wapens bezitten, waarbij wordt gestreefd naar een evenwicht tussen persoonlijke veiligheid en openbare veiligheid.

error: Kopiëren mag niet!