Golf van Mexico registreert aanzienlijke olieramp

Olielekkages bij de Ek Balam-olievelden in de Golf van Mexico hebben geleid tot een olielekkage, die volgens schattingen van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM) op 12 juli een oppervlakte van 467 vierkante kilometer besloeg. De lekkage zal naar verwachting van oost naar noordoost trekken en mogelijk gevolgen hebben voor de kusten van Veracruz, Tamaulipas in Mexico en delen van de Verenigde Staten.

De lekken werden op 6 juli gemeld aan het Agentschap voor Veiligheid, Energie en Milieu en het Secretariaat van de Marine. Geleerden van UNAM’s Institute of Geography en National Laboratory for Earth Observation hebben radarbeelden gebruikt om de omvang van het getroffen gebied te beoordelen.

De Ek Balam-velden, onderdeel van het Cantarell-complex, liggen 80 kilometer ten noordwesten van Ciudad del Carmen in de staat Campeche, eigendom van Petróleos Mexicanos (Pemex). De analyse van de radarbeelden bevestigde dat de olieramp op 12 juli een gebied van 467 vierkante kilometer besloeg.

Greenpeace en andere milieuorganisaties waarschuwden op 4 juli voor de lekkage en schatten deze op ongeveer 400 vierkante kilometer. Pemex beweerde echter dat het lek beperkt was tot 58 kubieke meter, wat overeenkomt met 365 vaten olie, met een oppervlakte van 0,06 vierkante kilometer.

error: Kopiëren mag niet!