De NAVO breidt zich niet oostwaarts uit naar Azië, zegt de Amerikaanse ambassadeur

De Verenigde Staten definiëren de grenzen van het bereik van de NAVO in de Indo-Pacifische regio en zeggen dat hun focus op de uitdagingen van China niet duidt op de intentie om Aziatische landen uit te nodigen om zich bij het blok aan te sluiten.

De Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO Julianne Smith zei woensdag in de zijlijn van de NAVO-top in Litouwen tegen VOA: “We voegen geen leden toe uit de Indo-Pacific.”

“We doorbreken barrières tussen de Atlantische bondgenoten van Amerika en de bondgenoten in de Stille Oceaan om te kijken naar gemeenschappelijke uitdagingen zoals cyberbeveiliging, opkomende en ontwrichtende technologie, maritieme veiligheid”, zei ze. “Er is een hele reeks kwesties waar we van elkaar kunnen leren zonder iemand uit de Indo-Pacific formeel bij de alliantie te betrekken.”

Beijing bekritiseerde de gezamenlijke NAVO-verklaring van deze week, waarin stond dat China de belangen en veiligheid van de groepen ter discussie stelt met “dwingend beleid”. Een Chinese diplomaat zei dat het communiqué de feiten negeerde en het standpunt van Peking verkeerd weergaf.

De NAVO-landen ondertekenden de gezamenlijke verklaring die onderstreepte dat “uitgesproken ambities en dwingend beleid” van de Volksrepubliek China, of VRC, “de belangen, veiligheid en waarden van de alliantie hebben uitgedaagd”.

“De VRC gebruikt een breed scala aan politieke, economische en militaire instrumenten om haar wereldwijde voetafdruk en projectkracht te vergroten, terwijl ze ondoorzichtig blijft over haar strategie, intenties en militaire opbouw”, aldus de leiders van de groep in hun communiqué.

Peking wees de claims snel af. In plaats van na te denken over haar eigen verantwoordelijkheden, heeft de NAVO “ongegronde beschuldigingen geuit, zich bemoeid met zaken buiten haar grenzen en confrontaties gecreëerd”, zei een woordvoerder van de Chinese missie bij de Europese Unie dinsdag in een verklaring.

De NAVO heeft gemengde signalen afgegeven over het al dan niet openen van een verbindingsbureau in Japan, het eerste in zijn soort in Azië. Frankrijk heeft zich ertegen verzet dat het blok zich op de Noord-Atlantische Oceaan moet blijven concentreren, maar NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei deze week dat het nog ter discussie staat.

China heeft de NAVO gewaarschuwd voor wat het een “oostwaartse beweging naar de regio Azië-Stille Oceaan” heeft genoemd en heeft gezworen een “resoluut antwoord” te geven op acties die haar “legitieme rechten en belangen” in gevaar brengen.

Biden zei dat landen moeten samenwerken om de rechten en vrijheden te beschermen die nodig zijn om “de stroom van ideeën en handel” te beschermen die “decennia van wereldwijde groei mogelijk hebben gemaakt”. Hij zei dat het noodzakelijk was om territoriale integriteit en soevereiniteit te respecteren, “maar ook principes zoals vrijheid van navigatie en overvliegen, het openhouden van onze gedeelde zeeën en luchten zodat elke natie gelijke toegang heeft tot onze wereldwijde gemeenschappelijke ruimte.”

Aangezien de NAVO heeft toegezegd samen te werken om de systemische uitdagingen van de VRC voor de Euro-Atlantische veiligheid aan te pakken, is de belangrijkste actie die de alliantie kan ondernemen om verenigd te blijven, zei Mark Kennedy, directeur van het Wahba Institute of Strategic Competition in het Wilson Center.

“Dat stond in het communiqué”, zei hij tegen VOA. “De sleutel zal zijn om deze toezeggingen in realiteit om te zetten.”

Indo-Pacifische partners woonden de top bij uit bezorgdheid over de toenemende spanning in de regio door toenemende Chinese militaire activiteiten en bedreigingen vanuit Noord-Korea. Pyongyang heeft woensdag een vermoedelijke ballistische langeafstandsraket getest.

Dit is de tweede keer dat de Indo-Pacifische partners deelnemen aan de bijeenkomst van Noord-Atlantische leiders, na de NAVO-top van vorig jaar in Madrid. Deelnemende leiders waren onder meer de Australische premier Anthony Albanese, de Japanse premier Fumio Kishida, de Nieuw-Zeelandse premier Chris Hipkins en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol.

Smith wees op een initiatief genaamd het Individually Tailored Partnership Program, of ITPP, dat de NAVO met Japan heeft getroffen als een voorbeeld van het verdiepen van de banden met de Indo-Pacifische partners.

De samenwerking zal verder gaan dan traditionele veiligheidsgebieden en zich uitstrekken tot cyber, opkomende en ontwrichtende technologieën en strategische communicatie, zei Kishida woensdag over de deal. Samen met Stoltenberg zei Kishida dat de nieuwe regeling een antwoord is op uitdagingen in de internationale veiligheidsomgeving.

“Japan en de NAVO zijn het erover eens dat unilaterale pogingen om de status-quo met geweld of dwang te veranderen, niet worden getolereerd, waar ter wereld ze ook plaatsvinden”, zei Kishida.

In mei, toen hij gastheer was van de top van de Groep van Zeven van ’s werelds rijkste democratieën in Hiroshima, benadrukte Kishida dat Japan geen plannen heeft om lid te worden van de NAVO.

China-Rusland

Peking verzette zich tegen de beoordeling door de NAVO van haar “verdiepende strategische partnerschap” met Rusland, waarin stond dat de twee landen betrokken zijn bij “wederzijds versterkende pogingen om de op regels gebaseerde internationale orde te ondermijnen”.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Wang Wenbin, drong er bij de NAVO op aan “te stoppen met de verouderde Koude Oorlog-mentaliteit” en te stoppen met het zoeken naar “het zaaien van chaos hier in Azië-Pacific of elders in de wereld”.

Wang bekritiseerde de veroordeling door de NAVO van het kernwapenprogramma van Noord-Korea en zei dat de alliantie “geen partij is bij kwesties op het Koreaanse schiereiland”. Hij gaf de schuld aan de militaire afschrikking van het Westen en “dubbele standaarden voor nucleaire non-proliferatie” als contraproductief voor het oplossen van problemen op het Koreaanse schiereiland.

Hoewel Peking Moskou geen dodelijke hulp heeft verleend, zeggen waarnemers dat de groeiende handelsbetrekkingen met Moskou de Russische economie hebben ondersteund en de gevolgen van internationale sancties hebben gecompenseerd.

error: Kopiëren mag niet!