India’s olie-import uit Rusland

DOOR DUNCAN MIL
21 juli 2023 – India zet zijn recordreeks voort en heeft voor de negende maand op rij meer afgeprijsde Russische ruwe olie gekocht, waarbij raffinaderijen Russische ruwe olie beginnen te kopen met Chinese yuan.

In juni gebruikte Indian Oil Corp. (IOC) de ICICI Bank in Mumbai om Russische olie van Rosneft in yuan te betalen, meldde Reuters.

Twee van India’s particuliere raffinaderijen – Bharat Petroleum Corp. en Hindustan Petroleum Corp. – overwegen de Russische invoer in yuan te betalen. Leidinggevenden zeiden echter dat ze niet op de hoogte waren van betalingen in de Chinese valuta.

Internationale olietransacties gebruiken de Amerikaanse dollar. Aangezien Moskou echter niet in dollars en euro’s mag handelen als onderdeel van de internationale sancties voor de invasie van Oekraïne, is de yuan in toenemende mate een alternatief voor het land geworden om betalingen te vereffenen.

“Er is een enorm risico verbonden aan het gebruik van de yuan als internationale valuta, aangezien deze zwaar wordt gecontroleerd door de Chinese regering”, zegt Madan Sabnavis, hoofdeconoom van de in Gujarat gevestigde Bank of Baroda.

“Maar de wereld zal evolueren naar diversificatie van valuta voor internationale handel en zal de komende dagen mogelijk niet alleen afhankelijk zijn van de Amerikaanse dollar”, zei Sabnavis.

India’s olie-import uit Rusland bereikte in juni een record van 2,17 miljoen vaten per dag, meer dan de gecombineerde zendingen uit Saoedi-Arabië en Irak – 1,59 miljoen vaten per dag – volgens gegevens van Kpler, een analysebedrijf.

India doet ongeveer 10 procent van zijn betalingen voor Russische olie in de Chinese yuan, de rest in Indiase roepies en VAE-dirhams.

error: Kopiëren mag niet!