Noord-Korea dreigt met nucleaire vergelding voor VS-vertoon van militair geweld

Noord-Korea heeft gedreigd met nucleaire vergelding als de Verenigde Staten militair geweld zouden tonen in Zuid-Korea. Volgens de Noord-Koreaanse minister van Defensie, Kang Sun Nam, zou de inzet van Amerikaanse vliegdekschepen, bommenwerpers of raketonderzeeërs in Zuid-Korea kunnen voldoen aan de criteria voor het gebruik van kernwapens.

Deze uitspraken verhogen de spanning tussen beide landen, die al in een impasse zitten over de kernwapens en ballistische raketprogramma’s van Noord-Korea. Noord-Korea beschuldigt de Verenigde Staten en Zuid-Korea van het opvoeren van spanningen in de regio.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Landsverdediging noemt de inzet van de Amerikaanse onderzeeër slechts defensieve tegenmaatregelen tegen de dreigingen van het noorden. Er is nog geen commentaar gegeven op het incident waarbij een Amerikaanse soldaat de grens met Noord-Korea overstak. Noord-Korea heeft vorig jaar een nieuwe nucleaire wet aangenomen die zijn status als nucleaire staat “onomkeerbaar” verklaart. Deze wet geeft Noord-Korea ruime omstandigheden waarin het nucleair gebruik zou kunnen rechtvaardigen. Deskundigen stellen echter dat Noord-Korea vooral wil voorkomen dat de Verenigde Staten verdere militaire demonstraties in Zuid-Korea uitvoeren.

error: Kopiëren mag niet!