Irak zet Zweedse ambassadeur uit wegens geplande koranverbranding

Irak heeft de Zweedse ambassadeur uit het land gezet als reactie op de geplande koranverbranding in Stockholm. Dit protest leidde tot de bestorming en brandstichting van de Zweedse ambassade in Bagdad. Irak heeft ook zijn zaakgelastigde in Zweden teruggeroepen en de werkvergunning van het Zweedse bedrijf Ericsson in Irak opgeschort.

De geplande koranverbranding werd toegestaan door de Zweedse politie, maar de demonstranten verlieten het gebied zonder de koran daadwerkelijk in brand te steken. De Iraakse regering veroordeelde de aanval op de ambassade en beloofde diplomatieke missies te beschermen.

Ze waarschuwden echter dat herhaling van het incident op Zweedse bodem zou leiden tot het verbreken van de diplomatieke betrekkingen. Irak riep andere Arabische en islamitische landen op om hetzelfde te doen en Zweedse ambassadeurs uit te zetten en gezanten uit Zweden terug te trekken. De Europese Unie drong er bij Irak op aan om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen om verdere incidenten te voorkomen. De demonstratie werd opgeroepen door aanhangers van de sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr en was gericht tegen de tweede geplande koranverbranding in Zweden in enkele weken.

error: Kopiëren mag niet!