Rusland bedreigt schepen uit de Zwarte Zee in een graan ruzie

DOOR NINIAN CARTER

July 20, 2023 – Na de terugtrekking van Rusland uit het Black Sea Grain Initiative, heeft Vladimir Poetin aanvallen op Odessa gelanceerd en bedreigt hij schepen die naar Oekraïne varen, waardoor de tarweprijzen omhoog schieten.

Tarweprijzen zijn sterk gestegen op de wereldmarkten nadat Rusland zei dat het schepen die op weg zijn naar Oekraïense havens zou behandelen als potentiële militaire doelen na zijn terugtrekking uit het Black Sea Grain Initiative.

De Russische president Vladimir Poetin heeft opdracht gegeven tot meerdere luchtaanvallen op de haven van Odessa, waarbij zo’n 60.000 ton graan is vernietigd en aanzienlijke delen van de graanexportinfrastructuur zijn beschadigd.

Poetin zegt dat hij onmiddellijk zal terugkeren naar de graanovereenkomst als aan de eisen wordt voldaan, inclusief het opnieuw aansluiten van de Russische landbouwbank op een wereldwijd betalingssysteem.

Het Black Sea Grain Initiative was een overeenkomst tussen Rusland, Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties om veilig graan uit Oekraïense havens te exporteren.

error: Kopiëren mag niet!