Gajadien: “Het volk wordt bestolen met de OMO’s”

VHP-fractieleider Asis Gajadien heeft tijdens de openbare vergadering donderdagmiddag weer eens flink uitgehaald richting de leiding van de Centrale Bank van Suriname en de regering in de kwestie van de Open Markt Operaties (OMO’s) oftewel de termijndeposito veilingen. 

Gajadien zegt, dat het volk het recht wordt ontnomen om voor zichzelf ontwikkeling te brengen vanwege een falend financieel beleid vanuit de monetaire autoriteiten. “Het volk wordt bestolen met de Open Markt Operaties van de Centrale Bank, en dat onder toeziend oog van de regering.” Hij zegt dat hij meerdere keren in het parlement gevraagd heeft om de OMO’s en de benoemingen van de governor en de directeuren van de Centrale Bank op de operatietafel te zetten. De regering blijft volgens hem maar treuzelen, en inmiddels gaat de samenleving gebukt onder de gevolgen van de geldontwaarding. 

Als gevolg van de kritieken vanuit het parlement is de rente van de TD-veilingen rond begin dit jaar terug gevallen naar rond de 30 procent, om nu weer boven de 60 procent te schieten. Aan rente is meer dan SRD 3 miljard aan de banken uitbetaald voor hun TD-beleggingen. 

Gajadien vraagt dat er spoedig opgetreden wordt, anders zegt hij zich genoodzaakt te zullen zien om een aparte vergadering over de kwestie OMO’s en de leiding van de Centrale Bank aan te vragen. 

Gajadien snijdt deze kwestie aan naar aanleiding van berichten dat de regering van plan is een reshuffling door te voeren binnen het regeerteam. Hij vindt het van belang om hierover van de regering te vernemen en welke de richtlijnen zijn die daarbij gehanteerd zullen worden. 

Impliciet suggereert de VHP-fractieleider  dat er ook bij de leiding van de Centrale Bank gereshuffeld moet worden. Eerder heeft Gajadien openlijk opgeroepen om vervanging van de leiding van de Centrale Bank.

SS

error: Kopiëren mag niet!