LBB neemt beschermde ara’s en aapjes uit Brazilië in beslag aan Garnizoenspad

Vanuit ingekomen klachten van buurtbewoners te Garnizoenspad met betrekking tot geluidsoverlast hebben leden van de Dienst ‘s Lands Bosbeheer, afdeling Natuurbeheer, woensdag een terrein in de omgeving van Garnizoenspad bezocht ter controle.

Na controle bleek het te gaan om de internationaal beschermde diersoorten Lery Ara en  Golden Tamarin (gouden leeuwaapjes). Deze diersoorten komen alleen in Brazilië voor en zijn ook internationaal bedreigde diersoorten.

Op het bezochte terrein zijn de dieren in beslag genomen. Bij onderzoek is gebleken dat een dierenexporteur uit de directe omgeving betrokken is bij deze zaak. De dieren zijn afkomstig uit smokkel vanuit Brazilië via Guyana naar Suriname.

De dienst ’ s Lands Bosbeheer attendeert erop dat invoer en uitvoer van in het wild levende dieren en planten, zo ook delen ervan en/of producten vervaardigd uit delen ervan vergunningplichtig is (Suriname Forest Service). Invoer en uitvoer van in het wild levende dieren en planten, zo ook delen ervan en/of producten vervaardigd uit delen ervan die onder the Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) vallen, zijn eveneens vergunningplichtig.

Het is verboden wildlife te importeren en/of te exporteren zonder een schriftelijke vergunning van de Dienst ’s Lands Bosbeheer.

error: Kopiëren mag niet!