Eiffeltoren thermische uitzetting

Tijdens de zomer ervaart de Eiffeltoren thermische uitzetting als gevolg van de reactie van het metaal op hitte, waardoor het gemiddeld 15 centimeter (zes inch) in hoogte groeit. De grootste ooit geregistreerde groei vond plaats in 1976, toen de hoogte van de toren met maar liefst 18 centimeter (zeven inch) toenam als gevolg van door warmte veroorzaakte uitzetting.

Naast zijn intrigerende groeiverschijnsel, ondergaat de Eiffeltoren ongeveer elke zeven jaar een herschilderproces. In de loop van de tijd heeft de toren verschillende kleurveranderingen ondergaan, van Venetiaans rood naar okergeel, vervolgens naar kastanjebruin en uiteindelijk in de huidige bronzen tint, een keuze die pas in 1968 werd gemaakt.

Het opnieuw schilderen van de 250.000 vierkante meter (2,6 miljoen vierkante voet) oppervlakte van de toren vereist een aanzienlijke hoeveelheid middelen. Bij dit proces worden ongeveer 60 ton lak, 1.500 verfkwasten en 1.000 paar handschoenen gebruikt. Verrassend genoeg duurt het schilderproces ongeveer 18 maanden, en opmerkelijk genoeg blijft de Eiffeltoren tijdens deze uitgebreide restauratieperiode open voor bezoekers.

error: Kopiëren mag niet!