Stress grootste boosdoener hart-en vaatziekten

Surinamers stressen heel veel. Vanwege de economische situatie in het land is men genoodzaakt te leven in een constant verhoogde stressomgeving. Het is elke dag te merken in het nieuws. Gevechten, kapverwondingen, moord zijn extreme vormen van stress trigger-momenten die men niet onder controle heeft. Thuis zit men te piekeren, gaat men over straat, dan krijg je de schrik van de prijzen in de winkels. Er mist al geruime tijd een balans in het leven, een constante. En dat zorgt voor veel stress, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. 

Wanneer heb je stress?

Je voelt stress aan wanneer je een versnelde hartslag hebt en je ademhaling toeneemt. Je raakt snel verdrietig en boos, piekert, slaapt slecht en je bent vaak vermoeid en hebt geen energie voor dagelijkse werkzaamheden. Je relatie met voeding verandert ook, je hebt juist heel veel lust in eten of heel weinig. Verder zijn maagpijn en hoofdpijn ook voorkomende klachten bij stress. 

Adrenaline en cortisol

Het lichaam heeft wel stress nodig om te functioneren. Denk maar aan het maken van een examen of het spelen van een wedstrijd. Zo een periodieke stress kan positieve resultaten opleveren. Echter wordt het ongezond wanneer het lichaam geen tijd en rust krijgt om te herstellen. Er komen stresshormonen zoals adrenaline en cortisol vrij bij het stressen. Adrenaline is het hormoon dat leidt tot een versnelde ademhaling en hartslag, stijging van de bloeddruk, vrijkomen van energie, hogere alertheid en vergroten van de pupillen van de ogen. Denk bijvoorbeeld aan als je hard moet remmen, omdat er plotseling een auto op je weghelft verschijnt en jij op dat moment een snelle handeling moet maken.

Cortisol beïnvloedt het immuunsysteem, de bloedstolling en het aantal ontstekingsreacties in het lichaam. Omdat cortisol je voorbereidt om langere tijd hard te kunnen werken en meer te kunnen presteren, verhoogt het je hartslag. Cortisol zorgt er dus voor, dat je langer kan presteren onder stress, alleen leef je in een overlevingssituatie. Je werkt uren strak aan een werkopdracht of je hebt een zieke vader wiens volledige zorg op jou rust. Echter kan cortisol voor overgewicht zorgen en dat verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Hevige of langdurige stress is daarom een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen.

Suriname HEARTS-initiatief

Eerder in het jaar bleek uit de resultaten van het Suriname HEARTS-initiatief (SHI) vanuit het ministerie van Volksgezondheid, dat meer dan de helft (60%) van de mensen die in die periode hun bloeddruk had gemeten, een verhoogde bloeddruk had. Verder bleek uit het onderzoek dat 43% van de mensen die onderzocht was, een hoog cardiovasculair risico heeft en 72% van de mensen lijdt aan overgewicht. Surinamers moeten dus veel werken aan de risicofactoren zoals een ongezonde voeding (cholesterol controle, minder zout in het eten), onvoldoende beweging, hoge bloeddruk, suikerziekte en roken.

SD

error: Kopiëren mag niet!