President Santokhi verwacht meer van Nederland na excuses slavernijverleden

President Chandrikapersad Santokhi verwacht veel meer van Nederland na het excuses voor het slavernijverleden door koning Willem-Alexander. “Dit is maar een onderdeel. Straks komt ook nog het koloniale verleden, we hebben de inheemse bevolking en de nazaten van contractarbeiders.”

De president stelt dat de excuses, eerst door demissionair premier Mark Rutte en later door de koning, “duidelijk” waren voor Suriname. Dit berichten diverse Nederlandse media.

Santokhi maakte zijn opmerkingen in Brussel waar hij de EU-top met Latijns-Amerikaanse en Caribische staten bijwoont. 

Suriname werkt met Nederland in een nieuw platform voor het opzetten van projecten over het slavernijverleden. “Er zal een heel traject afgelegd moeten worden. Uiteraard wil Suriname de koning ontvangen. Hopelijk is hij volgend jaar wel aanwezig op 1 juli.”

Suriname blijft in een samenwerkingsverband van Caribische landen pleiten voor herstelbetalingen. De Nederlandse regering heeft naast excuses ook 200 miljoen euro uitgetrokken. De president hoopt, met het oog op de Nederlandse verkiezingen, op meer financiering. “Ik denk dat het een traject is dat niet zal eindigen bij de 200 miljoen.”

error: Kopiëren mag niet!