Standpunt van de Afrikaanse Unie tegen de opschorting door Rusland van het Black Sea Grains Initiative te midden van de wereldwijde voedselcrisis

De voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie (AU), Moussa Faki Mahamat, heeft zijn bezorgdheid geuit over het besluit van Rusland om het Black Sea Grain Initiative op te schorten, een pact dat de export van graan uit Oekraïne vergemakkelijkte. Temidden van verhoogde voedselprijzen als gevolg van het conflict in Oekraïne, zou de beslissing van Rusland, een belangrijke graanexporteur, de situatie kunnen verergeren.

De overeenkomst, bemiddeld door de VN en Turkije, was bedoeld om een wereldwijde voedselcrisis te voorkomen door met graan gevulde schepen uit Oekraïne toegang te geven tot internationale markten via havens aan de Zwarte Zee. In de loop van een jaar vergemakkelijkte de overeenkomst de export van 32,8 miljoen ton granen en andere voedingsmiddelen over meer dan duizend zeereizen.

Rusland heeft zich onlangs teruggetrokken uit het pact, daarbij verwijzend naar de sancties die zijn opgelegd vanwege het conflict in Oekraïne als reden voor het onvermogen om de overeenkomst na te komen.

Het grootste deel van deze graanexport was bestemd voor landen met een hoog inkomen, die een punt van kritiek waren geweest van Rusland, met het argument dat de overeenkomst bedoeld was om de internationale marktprijzen te verlagen en de voedselcrisis van 2022 die de armere landen treft, te verlichten.

error: Kopiëren mag niet!