Israël erkent Marokkaanse soevereiniteit over betwiste Westelijke Sahara

De aankondiging kwam kort nadat het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring had afgegeven waarin stond dat koning Mohammed VI een brief had ontvangen van premier Benjamin Netanyahu waarin hij de claim van Marokko op het grondgebied erkende.

Het kantoor van Netanyahu bevestigde later de aankondiging. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen zei dat de erkenning van de Westelijke Sahara als Marokkaans grondgebied “de betrekkingen tussen de landen en de naties zal versterken” en de regionale stabiliteit zal bevorderen.

Israël en Marokko hebben de diplomatieke betrekkingen hersteld als onderdeel van de “Abraham-akkoorden”, tot stand gekomen door bemiddeling van voormalig president Donald Trump tussen Israël en de Arabische staten. De twee landen hadden in de jaren negentig diplomatieke banden op laag niveau die werden verstoord door de Palestijnse opstand die in 2000 begon.

In ruil voor het normaliseren van de betrekkingen met Israël door Marokko, beloofde de regering-Trump in december 2020 de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara te erkennen.

De aankondiging verstoorde tientallen jaren van Amerikaans beleid en internationale consensus dat de status van de Westelijke Sahara moet worden geregeld door een VN-referendum.

Marokko annexeerde in 1975 de Westelijke Sahara, een voormalige Spaanse kolonie waarvan wordt aangenomen dat er aanzienlijke offshore olievoorraden en minerale hulpbronnen zijn, wat leidde tot een conflict met het pro-onafhankelijkheidsfront Polisario.

De VN bemiddelden in 1991 tot een staakt-het-vuren en richtten een vredesmissie op om toezicht te houden op de wapenstilstand en een referendum over de toekomst van het gebied voor te bereiden. Meningsverschillen over wie stemgerechtigd is, hebben die stemming verhinderd.

Het Polisario-front hernieuwde het gewapende conflict in 2020, waarmee een einde kwam aan een 29-jarige wapenstilstand.

Oplopende spanningen weergalmden over de grenzen heen naar Marokko’s buurland Algerije, dat in 2021 de diplomatieke banden met Rabat verbrak. De vijandschap tussen de twee naties, die beide bondgenoten delen in het Westen, het Midden-Oosten en elders, is geëscaleerd.

error: Kopiëren mag niet!