Eindelijk: het langverwachte paspoort

Mark zit in spanning te wachten op zijn paspoort. Hij heeft een langverwachte vakantie gepland, maar is nog niet zeker of hij zijn paspoort op tijd zal krijgen. Het proces lijkt zo traag te gaan en hij begint zich zorgen te maken. Hij heeft immers ook nog een visum aan te vragen en als hij zijn paspoort niet op tijd heeft, kan hij zijn vakantie wel vergeten.

De dagen gaan voorbij en Mark begint de stress te voelen. Hij vraagt zich af waarom het zo lang moet duren voordat hij zijn paspoort ontvangt. Hij heeft verschillende keren gebeld, maar telkens kreeg hij te horen dat het nog in behandeling was en dat hij geduld moest hebben.

Geduld hebben is echter niet zijn sterkste eigenschap en de tijd begint te dringen.

Het idee dat hij misschien niet op vakantie kan gaan, maakt hem verdrietig. Hij had zich er zo op verheugd om eindelijk even te kunnen ontspannen en de dagelijkse sleur te kunnen ontvluchten. Hij heeft al maandenlang hard gewerkt en verdiende echt wat rust en ontspanning.

Bovendien had hij al tickets geboekt en accommodatie geregeld, dus het zou echt een enorme teleurstelling zijn als hij zijn vakantie moest annuleren.

Als hij zijn paspoort krijgt moet hij nog een visum aanvragen wat een ander ellendig verhaal is. Het blijft een zenuwslopende tijd voor Mark, vol onzekerheid en twijfels. Hij hoopt nog steeds dat zijn paspoort op tijd klaar is voor zijn reis, zodat hij zijn visum kan aanvragen en eindelijk kan ontspannen. Elke dag checkt hij vol verwachting in de hoop dat hij het magisch antwoord krijgt, uw paspoort in reeds af.

Uiteindelijk, op de laatste dag waarop hij zijn visum kan aanvragen, valt het langverwachte antwoord. Uw paspoort is af.

Mark voelt een enorme opluchting en vreugde. Hij kan zijn visum nu snel regelen en zijn vakantie kan eindelijk doorgaan. De stress en zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon en maken plaats voor enthousiasme en opwinding. Mark kan niet wachten om zijn koffers te pakken en te genieten van een welverdiende vakantie.

Mark heeft geluk maar honderden anderen nog niet

Volgens de laatste informatie blijkt dat het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) een achterstand heeft bij het maken van paspoorten. Er zijn 13.000 aanvragen achterstallig, waarvan er al 8.000 in het systeem zitten. Er moeten nog 5.000 aanvragen worden verwerkt.

De hoeveelheid aanvragen is toegenomen sinds de Covid-19-pandemie.

Onlangs werd een medewerker van het CBB ontslagen, omdat hij geld aannam voor het versneld afhandelen van een paspoortaanvraag.

Volgens de Henley Passport Index (HPI) behoort het Surinaams  paspoort tot de categorie met de minste reisvrijheden. Suriname staat op de 67ste plaats qua toegang tot slechts 77 landen. Daarmee heeft Suriname het zwakste paspoort binnen de Caricom. Dit is een negatieve beoordeling van het Surinaamse buitenlands beleid. De diplomaten hebben jarenlang niet het belang van de Surinaamse burgers gediend.

error: Kopiëren mag niet!