ROM en sloper Koole zwijgen over stand van zaken sloop Suralco raffinaderij te Paranam

Koole: ‘Gehele raffinaderij is ontmanteld en alle gevaarlijke stoffen en schroot zijn afgevoerd’

Na veel bestuurlijk en politiek gehaal en getrek in 2018, kon in 2019 begonnen worden met de ‘ontmanteling’, ofwel sloop, van de Suralco Paranam raffinaderij door het in het Nederlandse Vijfhuizen (provincie Noord-Holland) gevestigde bedrijf Koole N.V. Inmiddels is het medio juli 2023 en onduidelijk is hoe het vandaag de dag is gesteld met de sloop van de raffinaderij. 

Velen in de samenleving vragen zich af wat de stand van zaken is rond de sloop en rond de staat van vervuiling van het terrein, van de bodem en wateren in de omgeving (in 2018 werd zelfs in de omgeving van de raffinaderij radioactieve straling gemeten).. Ook vraagt men zich af wat er met al het schroot, het sloopafval, gebeurt. Wordt dat afgevoerd naar Nederland door het sloopbedrijf of verdwijnt het ergens op een locatie in Suriname?

ROM en Koole N.V. doen er het zwijgen toe

Deze vragen heeft de redactie van Dagblad Suriname gesteld aan het sloopbedrijf, Koole N.V., en ook aan minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), maar vooralsnog hebben beiden niet gereageerd. 

Volgens de website van Koole N.V. is de raffinaderij inmiddels geheel gesloopt: 

  • “Na de aftrap in 2018 heeft ons team in Suriname een bauxiet- en aluminiumoxidefabriek buiten gebruik gesteld, ontmanteld, gesaneerd en verwijderd. Naast het ontmantelen van de gebouwen zijn gevaarlijke stoffen afgevoerd naar gecertificeerde afvalverwerkers.” 

Deze tekst roept ook vragen op: 

is de gehele raffinaderij werkelijk totaal ontmanteld? 

Wie zijn die ‘gecertificeerde afvalverwerkers’ naar waar gevaarlijke stoffen zouden zijn afgevoerd? 

Wat is precies gesaneerd, de complete bodem van het raffinaderij-terrein?

Kortom, er zijn vele onbeantwoorde vragen die beantwoord moeten worden. Omwonenden moeten weten hoe het is gesteld met de algehele veiligheid rond het terrein van de raffinaderij.

De bestuurlijke en politieke hobbels naar sloop

Al in 2015 stond het vast, dat de Suralco Paranam raffinaderij moest worden ontmanteld. Dat liet oud-president Desi Bouterse De Nationale Assemblee eind juli 2018 weten in een brief. Na een zorgvuldig onderzoek toen, had de Staat aan Suralco kenbaar gemaakt dat zij geen interesse had in de overname van de faciliteiten. Er was onder andere een financiële injectie van US$ 90 miljoen nodig om de continuïteit van de faciliteiten te garanderen. Op dat moment was er “simpelweg geen bruikbare bauxiet voorradig om de raffinaderij operationeel te houden”, aldus Bouterse in zijn brief. Volgens hem kon uit veiligheidsoverwegingen en vanwege bodemsanering geen ander besluit genomen worden dan te starten met de ontmanteling van de raffinaderij.

Een paar dagen na de brief van Bouterse verklaarde toenmalig vicepresident Ashwin Adhin, dat de regering het besluit had genomen om de Paranam raffinaderij te ontmantelen. 

Radioactieve straling

Medio augustus 2018 registreerde milieuactivist Erlan Sleur radioactieve straling achter de Suralco-plant, aan de rand van het ‘caustic meer’. Daar zou veel chemisch en mogelijk radioactief afval zijn gedumpt door de Suralco. De organisatie van Sleur, ProBios, eiste destijds openheid van zaken van Alcoa, het Amerikaanse moederbedrijf van Suralco. Maar, na een bericht in de media over de gemeten straling bleef het stil, zowel van de zijde van de milieuactivist als van de zijde van Alcoa/Suralco. Openheid is nooit gekomen, van beide zijden niet.

Politiek gehaal en getrek

Eind augustus 2018 ontstond er enig gedoe in de politiek rond de ontmanteling van de raffinaderij. 

Voor de ontmanteling van de raffinaderij was op basis van de Hinderwet een vergunning nodig. De raffinaderij staat op privéterrein van Suralco/Alcoa. De regering had toestemming gegeven voor de sloop. Vicepresident Adhin voerde aan, dat al vanaf 2016 voorbereidingen waren getroffen voor de sloop. Adhin negeerde kritieken van Assembleeleden en uit de samenleving als zou de regering de taal van Alcoa spreken en zich niet nationaal opstellen. Hij merkte op dat er stevig was onderhandeld. De eerste optie was het behoud van de bauxietsector. Toen bleek dat het niet mogelijk was de aluinaardeproductie voort te zetten, waarvoor een investering van ruim US$ 500 miljoen nodig zou zijn geweest, werd gekozen voor sloop van de raffinaderij. 

Uiteindelijk trok Adhin aan het kortste eind en werd besloten de sloop van de raffinaderij aan te houden om vervolgens na enige tijd toch fiat te geven voor verdere voortzetting van de sloop.

Al vele, vele maanden geen officiële mededelingen over de sloop

Nu, medio juli 2023, is het voor het volk volstrekt onduidelijk hoe het is gesteld met de sloop van de Suralco raffinaderij. 

Volgens sloopbedrijf Koole N.V. is de gehele raffinaderij tegen de vlakte, zijn al het schroot en gevaarlijke stoffen afgevoerd en lijkt alles koek en ei te zijn. Maar, is dat werkelijk zo? Waarom hoort het volk al vele, vele maanden niets meer vanuit regeringskringen over de gang van zaken rond de raffinaderij, de afvoer van al het schroot en naar waar, en hoe het is gesteld met het milieu (en met de bodem) op het terrein van- en rond de raffinaderij. Het is tijd voor openheid, transparantie, dat zo hoog in het vaandel staat van de huidige regering.

(Born foto: Koole N.V.)

PK

error: Kopiëren mag niet!