Graandeal Zwarte Zee in gevaar

DOOR DUNCAN MIL

Het door de VN bemiddelde Black Sea Initiative heeft de export mogelijk gemaakt van meer dan 32 miljoen ton voedsel vanuit drie Oekraïense havens. Nu dreigen Russische eisen de overeenkomst stop te zetten.

Rusland heeft in feite de “graancorridor” van de Zwarte Zee gesaboteerd door op 28 juni inspecties van schepen stop te zetten, meldt persbureau Interfax-Ukraine.

Gemiddelde dagelijkse inspecties van schepen – bedoeld om ervoor te zorgen dat ze alleen voedsel vervoeren en geen wapens – zijn gedaald van een piek van 11 in oktober tot slechts twee tot nu toe in juli. Bulkcarrier Agapi S vertrok op 2 juli uit de haven van Chornomorsk met 50.690 ton maïs richting Nederland. Akdeniz M verliet Odessa op 4 juli met 27.215 ton tarwe bestemd voor Turkije.

Russische functionarissen zeggen herhaaldelijk dat er geen reden is om de deal te verlengen, die maandag (17 juli) moet worden verlengd. Moskou stemde op 18 mei voor het laatst in met een verlenging van de overeenkomst met 60 dagen.

De eisen van Rusland omvatten onder meer het opnieuw aansluiten van de Russische Landbouwbank op het SWIFT-betalingssysteem, het hervatten van de ammoniakpijpleiding Tolyatti-Odessa en het deblokkeren van de bevroren tegoeden van Russische bedrijven.

Volgens het Joint Coordination Centre heeft Oekraïne dankzij het Zwarte Zee-initiatief 32,7 miljoen ton graan kunnen verschepen, waarvan meer dan de helft naar Afrikaanse landen, het Midden-Oosten en delen van Azië.

Op de Telegram-berichtenapp zei Olha Trofimtseva, ambassadeur van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken, op 21 juni: “De graancorridor — 99,9% zeker dat Rusland deze in juli zal verlaten.”

error: Kopiëren mag niet!