Suriname ontvangt IDB-ondersteuning om Bigi Pan in Nickerie te beschermen

De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) heeft aangekondigd dat Suriname een subsidie van $ 1,52 miljoen ontvangt om het Bigi Pan Multiple Use Management Area (MUMA) te beschermen. Het project, dat wordt gefinancierd door het UK Blue Carbon Fund, heeft als doel mangroven te herstellen en duurzame levensonderhoud mogelijkheden voor lokale gemeenschappen te bevorderen. Het project zal worden uitgevoerd door de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS).

Het project zal 1.200 hectare mangroven herstellen en 2.200 hectare mangrovebossen beschermen met behulp van nature-based solutions. Er zullen innovatieve strategieën worden gebruikt, waaronder de installatie van sediment trapping units en duurzame oogst stimuleringsprogramma’s voor bamboe/walaba. Daarnaast zullen er programma’s worden uitgevoerd om duurzaam levensonderhoud te bevorderen en mangrovebehoud te ondersteunen.

Het project zal ook samenwerken met overheidsinstanties, maatschappelijke organisaties en de private sector om institutionele capaciteiten op het gebied van mangrovebeheer en milieubewustzijn te versterken. Er zal een kennisplatform worden ontwikkeld om projectresultaten te verspreiden en de betrokkenheid van de lokale bevolking en de overheid te waarborgen.

De IDB benadrukt het belang van mangroven voor de bescherming van de kuststrook tegen golven, stormen, erosie en zeespiegelstijging. Ze blijven zich inzetten voor het beschermen van het milieu en het ondersteunen van duurzame ontwikkeling in Suriname.

De subsidie markeert een belangrijke mijlpaal voor Suriname en benadrukt het belang van het herstellen en behouden van mangroven in het kader van klimaatverandering. Mangroven hebben een grote potentie om bij te dragen aan het verminderen van de impact van klimaatverandering en het opslaan van koolstof.

De IDB en de Anton de Kom Universiteit streven naar een succesvolle uitvoering van het project door middel van samenwerking met belanghebbenden. Ze delen de waarden van deskundigheid, professionalisme, integriteit, samenwerking, rationalisme, transparantie, commitment, doelmatigheid, planmatigheid, duurzaamheid en het bieden van een inspirerende en inclusieve leer- en werkomgeving.

error: Kopiëren mag niet!