C-47 / G.G.W.O. en dorpsbesturen West Suriname komen tot historische intentieovereenkomst


Vakcentrale C-47 spreekt van een historische intentieovereenkomst tussen C-47 / G.G.W.O. en de dorpsbesturen West Suriname.

Deze overeenkomst werd in mei van dit jaar al ondertekend. Het gaat om een intentieovereenkomst tussen C-47 / Greenheart Group Werknemers Organisatie (G.G.W.O.) en de Dorpsbesturen van de dorpen Apoera, Section en Washabo.

De overeenkomst wordt als historisch aangemerkt aangezien voor het eerst in de geschiedenis een overeenkomst is getekend tussen een vakbond en dorpsbesturen, ter bescherming van de belangen van respectievelijk hun leden en hun dorpsbewoners.

Ook meldt C-47, in haar bulletin, dat het heel toepasselijk is dat dit plaatsvindt in een periode waarin de situatie over grondenrechten van inheemsen en tribale volken erg actueel is.

C-47 laat verder weten dat de directe aanleiding van deze overeenkomst de wijze is waarop de leiding van het bedrijf Greenheart Suriname N.V. omgaat met de belangen van de werknemers die voor het grootste deel de inwoners zijn van genoemde dorpen. De grootste vestiging van dit bedrijf ligt te Apoera. Daarnaast zijn vele van de inwoners op andere locaties van de Greenheart Group, zoals Tibiti en Leiding, ook inwoners van deze dorpen.

C-47 / G.G.W.O. en de dorpsbesturen hebben deze groep geïdentificeerd als hun gezamenlijke doelgroep. Beide organisaties zien de noodzaak in, dat vanuit hun respectieve verantwoordelijkheden samenwerking een absolute noodzaak is. De G.G.W.O. is lidbond van C-47.

Problematiek

In een gezamenlijke vergadering van C-47 / G.G.W.O.-leden van Apoera, en de dorpsbesturen is een groot deel van de problematiek de werknemers rakende naar voren gekomen. Zo worden werknemers aan de lopende band onterechte schorsingen opgelegd. Via het G.G.W.O bestuur is een deel van deze onterechte schorsingen in behandeling bij de Arbeidsinspectie. Daarnaast vindt er op ongebreidelde wijze overplaatsing van werknemers naar andere Greenheart locaties plaats zonder rekening te houden met zaken zoals de impact op het gezinsleven van de werknemers. Verder wordt aangehaald, dat er sprake is van kinderontwrichting in gevallen waarbij kinderen die nog onder toezicht zijn van hun ouders. C-47 / G.G.W.O bestempelen dit als zeer onverantwoordelijk gedrag van de werkgever.

C.A.O

De vakbond en de dorpsbesturen hebben in hun intentieverklaring aangegeven, dat dit onder andere het geval is door het ontbreken van een C.A.O. in het bedrijf, wat op zich een hele geschiedenis is.

Partijen zien het daarom als hun gemeenschappelijk streven, de belangen van de werknemers tevens inwoners te beschermen door onder meer het sluiten van een C.A.O. door de werkgever en werknemersorganisaties.

In de intentieverklaring zijn meerdere zaken opgenomen die het gebied van de werkgever/werknemer relatie overstijgen, en betrekking hebben op de ontwikkeling van het totale leefgebied en de gemeenschap.

De intentieverklaring zal dan ook leiden tot de uitvoering van concrete projecten met externe partners. Vanuit de kant van C-47 / G.G.W.O. zijn de Building and Woodworkers’ International (B.W.I.) en het Nederlandse F.N.V. bereid gevonden concrete projecten, voortvloeiend uit de overeenkomst te ondersteunen.

Partijen wijzen ook op de rol van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS). De VIDS is de externe partner van de dorpsbesturen.

Er is reeds een werkgroep samengesteld ter uitvoering van de overeenkomst, welke bestaat uit alle kapiteins en hoofdbasjas van de dorpen, en bestuursleden van C-47 en de G.G.W.O.

RB

error: Kopiëren mag niet!